Stap 4: Beschikking en vervolg

Als je Wmo-ondersteuning krijgt, dan bevestigt de gemeente Lelystad dat met een ‘beschikkingsbrief’. De ondersteuning staat daarmee vast. Daarna komt de stap hoeveel ondersteuning je krijgt en van wie.

Dat hangt af van je eigen keuze tussen ‘Zorg in Natura’, een ‘PGB’ (persoonsgebonden budget) of een combinatie daarvan. Tijdens het keukentafelgesprek krijg je advies wat het beste bij je situatie past. Daarbij hoort de vraag of je in staat bent om een PGB aan te vragen en te beheren.

Zorg in Natura – wordt geregeld

Kies je voor ‘zorg in natura’, dan krijg je de ondersteuning via hoofdaanbieders, waar de gemeente Lelystad afspraken mee gemaakt heeft. Je hoeft zelf geen administratieve zaken te regelen. Deze hoofdaanbieder neemt contact met je op om af te spreken hoeveel ondersteuning je krijgt en op welke dagen en momenten.

PGB – zelf zorg inkopen

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee je ondersteuning voor jezelf kunt inkopen. Het is ook mogelijk een deel van de ondersteuning met een PGB in te kopen en een ander deel als zorg in natura te ontvangen. Voor het aanvragen van een PGB ben je zelf verantwoordelijk; zo moet je eerst een PGB budgetplan invullen en laten goedkeuren.

Handige links voor meer informatie

 

“Ik wilde voor mijn dementerende moeder gebruik maken van PGB, maar wist niet dat er zoveel bij komt kijken. Na een gesprek met het Sociaal Wijkteam blijkt voor mij de zorg in natura een meer haalbare oplossing om de zorg te kunnen realiseren.”