Gezinswerker VO

De Gezinswerker VO werkt in het gezin om samen met ouders richting te geven aan de eigen regie om tot optimale ontwikkeling van de jeugdigen te komen. De gezinswerker kan ingezet worden door de ondersteuningsstructuur van school op het moment dat ouders (opvoed) vragen hebben.
 
De Gezinswerker VO is vooral actief in het gezin aan het coachen gericht op oplossingen en het in balans brengen van het gezinssyteem. Wanneer nodig, organiseert en mobiliseert de gezinswerker VO hulp en ondersteuning.

Met de inzet van de Gezinswerker VO beogen we ouder(s) en jeugdige te ondersteunen zodat dit de schoolgang van de jeugdige positief beïnvloed. Dit dient te resulteren in:  

  • Voorkomen van schooluitval; 
  • Voorkomen van escalatie in gezin; 
  • Tijdig inspringen en daardoor voorkomen inzet specialistische jeugdhulp; 
  • Zorgbehoefte in kaart brengen en tijdig de juiste hulpbronnen inschakelen. 

De Gezinswerker VO werkt volgens het principe van oplossingsgericht systemische coachen.

Wat is systemisch coachen? 

Binnen het systemisch coachen gaan we ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waar hij of zij deel van uit maakt. Je gezin is een systeem, maar ook je werk en zelfs de maatschappij.
Wat er in een systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je dit zo doet. 

Systemisch coachen is een manier om inzicht te krijgen in de plek die jij hebt binnen een systeem en welke rol je daarin vervult. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten, bijvoorbeeld in de omgang met je kind of je kunt onderzoeken hoe het komt dat je steeds in bepaald (ongewenst) gedrag vervalt.  Systemisch coachen kan leiden tot inzicht, acceptatie en een sleutel tot oplossingen.  

Deze symptomen kom je misschien wel dagelijks tegen in verschillende contexten zoals relatie, sport, werk, vrienden, gezin, etc. Vanuit de symptomen komen met behulp van een opstelling de onderliggende dynamieken aan het licht. Door het beeld dat een opstelling zichtbaar maakt en de energetische werking binnen dat veld kan het systeem ontspannen. Wanneer het systeem weer in overeenstemming met de basisprincipes (wetten) komt, dan gaat de energie weer stromen en kan men de gewenste verandering doorvoeren. 

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.