“Ik dacht: hier wil ik zijn, dit is mijn plek.”

Verslag van Zwaantje (stagiaire):

Ik ben gestart met de opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening. Er is mij vaak verteld dat ik goed met mensen kan praten en mensen luchten ook vaak hun hart bij mij. Door mijn eigen levenservaring wilde ik iets gaan doen in deze sector. Voornamelijk om mensen in hun eigen kracht te kunnen zetten.

Een studente bij mij uit de klas vond een stageplek bij Welzijn Lelystad. Zij vertelde mij toen iets over Welzijn Lelystad als organisatie en dat wekte mijn interesse. Ik ben op onderzoek uitgegaan en ik heb de hele website uitgekamd. Ik dacht: “hier wil ik zijn, dit is mijn plek.”
Ik had een intakegesprek met Wouter van Informele Zorg en hij zag het wel zitten met mij.

Via Welzijn Lelystad ben ik de basistraining voor zorgvrijwilligers gaan doen.
In twee avonden leerde ik over grenzen bewaken en hoe ik met hulpvragers en hun zorgsituatie om kan gaan. Ook leerde ik het signaleren van bepaalde situaties en wat je dan moet doen. Ik vond dat heel leerzaam.
Verder heb ik de nodige voorlichting gekregen om als stagiaire met kwetsbare mensen en de ondersteuning die ze nodig hebben aan de gang te kunnen gaan.
Ik mocht vergaderingen en overleggen bijwonen, inclusief de landelijke bijeenkomsten.
Ik raakte zo betrokken bij heel veel dingen en zo ben ik gaan helpen om de activiteiten voor jonge mantelzorgers te verzorgen.

Er zijn twee groepen jonge mantelzorgers, kinderen van 4 t/m 12 jaar en van 12 t/m 24. De activiteiten vinden 1 keer in de maand plaats en elke maand is er weer een ander thema verbonden aan de activiteit.
We doen leuke actieve spelletjes, maar deze hebben ook betrekking op de thuissituatie. De jonge mantelzorgers  kunnen daarover praten en hun zorgen kwijt. Daarna gaan ze weer opgelucht naar huis.
Verder help ik mee met het organiseren van een groot uitje voor de jonge mantelzorgers.  Ik ben voorzitter en die taak vind ik geweldig.

Inmiddels  ben ik ook bekend met het maatjesproject. Ik mocht bij de intakegesprekken met de hulpvragers aanwezig zijn en mijn aanvullingen inbrengen. Dat wekte mijn interesse om meer met de hulpvragers in contact te komen.
Ik ben maatje voor 3 hulpvragers in verschillende zorgsituaties. Ik ben bijvoorbeeld maatje van iemand die niet naar buiten komt. Ik probeer deze hulpvrager te motiveren om samen naar buiten te gaan. Het doel is dat hij er uiteindelijk zelf op uit gaat, daar werken we samen naartoe. Ik vind het heel fijn om hierin zijn vooruitgang te zien.

Hier op het hoofdkantoor bij Welzijn Lelystad vind ik de sfeer heel positief. Ik heb het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Als ik vastloop, dan kan ik om hulp vragen.
Mijn stagebegeleiders, Liesbeth en Wouter, hebben mij betrokken in de taken die zij uitvoeren. Als het nodig is, mag ik bijvoorbeeld contact opnemen met andere organisaties. Dat geeft mij het gevoel dat ze mij voldoende vertrouwen.

Ik zou deze stageplek zeker aanraden aan andere studenten. Dit is de mooiste plek om in de praktijk het meeste te leren.
Ik zou hier al mijn opdrachten voor school af kunnen maken. Geen enkele andere student krijgt het met hun stageplek voor elkaar om in één jaar tijd al hun opdrachten voor school af te ronden.

Ook geïnteresseerd in een stageplek of wil je vrijwilligerswerk doen in een van onze projecten? Neem gerust contact op met Informele Zorg 0320-707159 of mail informelezorg@welzijnlelystad.nl