“Je steekt er altijd wel iets van op”

Begin februari zijn de zorgvrijwilligers uitgenodigd om een training GGZ voor maatjes te volgen.
Deze avond werden de (meest voorkomende) ziektebeelden besproken, die je tegen kan komen als maatje/buddy bij Welzijn Lelystad.
Voorbeelden van ziektebeelden zijn autisme, ADHD, Borderline of andere GGZ aandoeningen.
Er was ruimte om casuïstiek te bespreken en vragen te stellen aan Paulien Jansen, Psycholoog bij Therapeutisch Centrum GGZ.

Interview met een vrijwilliger: 

Waarom ben je deze training gaan doen?
Ik ben deels deze training gaan doen, omdat het werd aangeboden en uit het gevoel van verplichting. Daar bedoel ik mee, dat Welzijn Lelystad zijn best doet om ons gratis van kennis te voorzien.
Aan de andere kant, je kunt er altijd weer wat van leren of je hoort weer net even andere inzichten of aanpassingen. Ik hoorde ook herkenbare dingen die ik privé tegen kom.

Hoe heb je het ervaren?
Ik vond het wel weer erg gezellig. Ik kwam vrijwilligers tegen die ik ken en daarmee kon ik ervaringen delen. De sfeer was dik in orde en lekker informeel en ontspannen.
Helaas was het een erg kleine groep, maar ook wel met nieuwe gezichten.
Met de aanwezigen onderling was de interactie prima. Ik herkende veel aan de hand van mijn eigen situaties met hulpvragers en anderen herkenden dat ook.
Op elk moment tijdens de training kon je gewoon vragen stellen. Daar kreeg ik goed antwoord op.

Wat ga je toepassen?
Ik weet nog niet precies wat ik ga toepassen.
Ik pas me aan, aan hoe het voelt bij de hulpvrager. Ik ervaar eerst waar ik mee te maken heb en daar houd ik rekening mee, als dat nodig is. Ik weet goed de grenzen aan te voelen. Ik handel uit of met ervaring, maar blijf vooral (bij) mezelf. Als het nodig is, geef ik ook zelf mijn grenzen aan.

Zou je deze training aanraden en om welke reden?
Ik ben van mening dat er meer vrijwilligers naar de aangeboden trainingen zouden moeten gaan. Daar hebben de andere vrijwilligers ook weer wat aan.
Je steekt er altijd wel iets van op, ook al denk je vaak “oh, dat weet ik al”.
Verplichten om te gaan kan natuurlijk niet, maar persoonlijk vind ik het jammer vaak dezelfde gezichten te zien. Daarmee wordt het uitwisselen van ervaringen soms wat lastiger, omdat je dan dezelfde verhalen blijft horen.

Ben je als vrijwilliger geïnteresseerd in het aanbod aan trainingen en cursussen? Neem dan contact op met Informele Zorg 0320-707159 of kijk in de agenda van www.lelystaddoet.nl bij LelystadLeert.