Nominatie voor Positiviteitsprijs 2018

Wij zijn vereerd en trots dat ons team vrijwilligers van Hospice t Hofje genomineerd is voor de Positiviteits Prijs van City Marketing Lelystad! Donderdag 6 december werd de winnaar bekend gemaakt.

Als je voor zo’n prijs bent genomineerd, dan houd je logischerwijs ook rekening met een overwinning. Dát lukte helaas net niet maar we willen jullie de speech van Aafke, onze medewerker Informele Zorg, ook niet onthouden. Want die was wel heel prachtig.

Het is best bijzonder dat de positiviteitsprijs wordt toegekend aan vrijwilligers binnen de terminale zorg. Bij de dood lijkt niet het woord positief te horen. En toch is dat wel zo. Al 10 jaar zetten vrijwilligers van Welzijn Lelystad zich in om mensen te begeleiden in de laatste fase van hun leven.

De vrijwilligers zijn vooral te vinden in Hospice T Hofje  maar kunnen ook bij mensen thuis ingezet worden. Ze lopen een klein stukje mee op het vaak meest intense moment van het leven, het laatste stukje. Ze lopen mee met de persoon die afscheid gaat nemen van het leven en vaak ook met de mensen daaromheen, de mantelzorgers.

Zij “zijn er” zoals dat heet. Zij “zijn er” om: kussens op te schudden, kopjes te  brengen, boterhammen te smeren….. om mee te praten, om samen stil te zijn, om angsten te overwinnen, om niet alleen te sterven. …

Zij “zijn er”, vrijwillig. Ze zijn er met al hun aandacht, liefde en warmte. Zij zijn er, elke dag opnieuw.

Deze week las ik deze regels in een gedicht:

Als je in het laatste stukje leven
zoveel warmte ontmoet,
dan valt lijden te verdragen
en dan voelt het even goed.

Welzijn Lelystad is trots op alle vrijwilligers terminale zorg van Welzijn Lelystad/ van t Hofje.

Natuurlijk zijn we heel trots op deze nominatie. Volgende keer beter!

Wil jij wat voor een ander betekenen?! Lees hier meer.