Rob(mantelzorger) over de cursus ‘In evenwicht met jezelf’ (Review)

Rob (mantelzorger) verteld over zijn ervaring over de cursus  ‘In evenwicht met jezelf”.

 

Op maandagmiddag 6 november zijn we gestart met een groepje van zeven mantelzorgers met de cursus ‘In evenwicht met jezelf’. Deze cursus wordt gegeven in totaal vier dagdelen.

In het begin dacht ik; wat kan ik er van verwachtten?

We begonnen met ons voor te stellen en in het kort aan te geven wat je als mantelzorger deed. Yvonne Ruigrok die de cursus leidde gaf ieder van ons de tijd om zijn/haar verhaal te doen en zij stelde ook vragen. De eerste cursusmiddag leerden we ook ontspanningsoefeningen en kregen een site op waar je met deze oefeningen aan de slag kunt. Op die site staan hele goede en bruikbare oefeningen.

Ik was eerst wat sceptisch, want wat ik deed was toch niet zo zwaar, dacht ik.

Als mantelzorger raak je vanzelf in je rol, maar ik zag naarmate de cursus vorderde dat ik als mantelzorger best onder een enorme druk sta. En leerde dat tijd nemen voor mezelf heel belangrijk is. Tijdens de cursus werd ons geleerd hoe we dat konden doen en waar we ook hulp konden krijgen. Onder andere bij de mantelzorgconsulenten van Welzijn Lelystad.

Je hoort elkaars verhaal en hoort dan ook dat bij veel mantelzorgers uiteindelijk de zorg een hele zware last kan worden en zelfs tot lichamelijke klachten kan leiden. Dit is natuurlijk niet goed voor de mantelzorger en dus ook niet voor de zorgvrager. De cursusleidster gaf ons naar aanleiding van onze antwoorden aan waar de knelpunten zaten en wat we konden doen aan deze knelpunten

In deze cursus heb ik geleerd hoe belangrijk het is om duidelijk mijn grenzen aan te geven en tijd te nemen voor mezelf .

Wat mij aansprak was het voorbeeld van de instructies bij vliegreizen, er wordt daarbij niet voor niets gezegd dat je bij een calamiteit eerst zelf een zuurstofmasker op moet zetten om vervolgens de ander te kunnen helpen. En dat geldt ook zo voor mantelzorgers. Neem de tijd voor jezelf om zo ook de ander te kunnen blijven helpen. Durf hulp te vragen als je er niet uitkomt.

Bij Welzijn Lelystad bijv. werken consulenten die mantelzorgers ondersteunen. Zij kunnen je helpen en hebben soms een andere kijk op de dingen die je vaak als mantelzorger niet meer ziet. Zij kunnen je advies geven in situaties die  automatisch zijn ontstaan in de jaren dat je mantelzorger bent en die je vaak zelf niet meer ziet.

aldus Rob (mantelzorger).

 

Wij bedanken Rob voor het delen van zijn ervaring bij één van onze cursussen. Wil je meer weten over deze cursus of contact met een consulent. Klik dan hier om contact op te nemen.