Mantelzorgwaardering

13 april 2021

De gemeente Lelystad kan niet zonder de inzet van mantelzorgers. Zij waarderen hen en bieden jaarlijks de Mantelzorgwaardering aan. Je bent gewend dat dit een fijn bedrag is. Helaas kan de gemeente Lelystad dit jaar minder uitgeven aan de Mantelzorgwaardering en komt deze er ook wat anders uit te zien. 

De Mantelzorgwaardering kan vanaf 1 april tot en met 31 oktober 2021 worden aangevraagd door het invullen van onderstaand aanvraagformulier. Ook kan je een aanvraagformulier ophalen bij Welzijn Lelystad, de Schans 19-09 en dit formulier ingevuld terugsturen naar: 

Welzijn Lelystad
T.a.v. Mantelzorgwaardering
Postbus 2305
8203 AH Lelystad

De Mantelzorgwaardering wordt aangeboden in twee vormen:

 1. Mantelzorgwaardering in de vorm van de Lelypas
  Je ontvangt een vouchercode waarmee je jouw (nieuwe of bestaande) Lelypas kan opwaarderen met een bedrag van € 20,00. Je kan met de Lelypas terecht bij lokale ondernemers in heel Lelystad.
 2. Mantelzorgwaardering in de vorm van een VVV Cadeaukaart 
  Je ontvangt een VVV cadeaukaart ter waarde van € 20,00.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen?

De aanvraag moet jaarlijks opnieuw worden ingediend door de mantelzorger. Hierbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Je levert gemiddeld minimaal 8 uur per week zorg en doet dit langer dan 3 maanden;
 • De zorgtaken die je doet, overstijgen de gebruikelijke zorg welke je in de aanvraag dient toe te lichten;
 • Je levert de zorg onbetaald en niet vanuit een vrijwilligersorganisatie;
 • Per mantelzorger kan één waardering worden aangevraagd;
 • Je kan als mantelzorger alleen de Mantelzorgwaardering ontvangen als je zelf geen zorgvrager bent;
 • Je bent 18 jaar of ouder.

Hoe weet ik of mijn aanvraag goed is ontvangen en of ik de Mantelzorgwaardering krijg?

Vraag je de Mantelzorgwaardering aan via het online aanvraagformulier? Na het online indienen, wordt er een ontvangstbevestiging naar het opgegeven e-mailadres gezonden. Vraag je de Mantelzorgwaardering via de post aan? Begin november ontvang je een brief met daarin informatie over hoe je de Mantelzorgwaardering kan ontvangen. Welzijn Lelystad informeert je hierover.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Voor meer informatie over de Mantelzorgwaardering kan je het steunpunt mantelzorg van Welzijn Lelystad telefonisch (0320-707159) of per e-mail (mantelzorgwaardering@welzijnlelystad.nl) bereiken.

Heeft het ontvangen van de Mantelzorgwaardering gevolgen op de toeslagenwet?

Mantelzorgwaardering is geen inkomen, wordt niet belast en heeft geen gevolgen op de toeslagenwet of bijstandsuitkering.

Ik ben jonger dan 18 jaar en mantelzorger, wat krijg ik?

Ook de inzet van jonge mantelzorgers waarderen wij. De waardering van Jonge mantelzorgers van 4 tot 18 jaar kan elk jaar een andere inhoud hebben, van het organiseren van een uitje tot het uitdelen van een waardebon.

(Ouders van) Jonge mantelzorgers kunnen zich hiervoor aanmelden bij de afdeling Informele Zorg. (Ouders van) Jonge mantelzorgers die bij ons niet bekend zijn, zullen na aanmelding gebeld worden door de consulent Mantelzorg. Jonge Mantelzorgers die bij ons bekend zijn, worden via de mail op de hoogte gehouden over de invulling van de waardering.

Wie kan ik benaderen als ik vragen heb met betrekking tot ondersteuning mantelzorgers?

Wanneer je vragen hebt over jouw zorgsituatie of je wilt met een consulent spreken, neem dan gerust contact op. Dat kan telefonisch 0320-707159 of via de e-mail. Welzijn Lelystad gaat vanaf het tweede kwartaal een nieuwsbrief uitbrengen waarin alle activiteiten en vormen van hulp die zij bieden onder de aandacht worden gebracht. Je kan je voor deze nieuwsbrief ook aanmelden. De nieuwsbrief zal uitgebreider zijn dan je van ons gewend bent. 

Mantelzorgwaardering aanvragen

 • Gegevens van de mantelzorger

 • MM slash DD slash JJJJ
 • Voor wie zorg je?

 • MM slash DD slash JJJJ
 • Waardering