Samen houden we corona buiten de deur.

Update vrijdag 12 februari 2021

Op 16 februari starten de jeugdpreventiewerkers Margriet Nienhuis & Saren Schut met een aantal bijeenkomsten genaamd ‘Ook genoeg van Corona??!!
Deze bijeenkomsten zijn voor leerlingen die het moeilijk hebben tijdens de Corona periode en geen mogelijkheid hebben om daar met iemand over te praten.
Je kunt denken aan verveling, je alleen voelen of het gaat niet zo lekker met je thuis. Tijdens de bijeenkomsten kunnen de leerlingen hun verhaal vertellen, naar elkaar luisteren en van elkaar leren.

Klik op de afbeelding om deze goed te kunnen lezen.

Update vrijdag 29 januari 2021

Je bent minder mobiel, je hebt een afspraak om je te laten vaccineren tegen COVID-19 en hebt geen vervoer? Zelf regelen is lastig en je kunt geen redelijk beroep doen op vervoer met indicatie? Onze vrijwilligers van ANWB AutoMaatje bij Welzijn Lelystad richten zich op mensen die buiten de bestaande regelingen vallen.

Meer weten en aanmelden? Kijk dan even hier.

Update woensdag 20 januari 2021

Heeft ú misschien hulp nodig? We hebben daar een speciaal telefoonnummer voor, namelijk 0800-0889. Klik s.v.p. even op de afbeelding om deze goed te kunnen lezen.

Update 19 januari 2021

Helaas is het zo dat alle maatregelen door het kabinet zijn verlengd en dat geldt automatisch ook voor onze wijkcentra. Die sluiting is nu verlengd tot dinsdag 9 februari.

 

Update dinsdag 15 december 2020

DE WIJKCENTRA MOETEN WÉÉR SLUITEN.

Helaas moet Welzijn Lelystad opnieuw de openstelling van de wijkcentra in Lelystad inperken. Gisteren heeft premier Mark Rutte bekend gemaakt dat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe gaat.

De lockdown gaat in op dinsdag 15 december 2020 en duurt tot in ieder geval tot dinsdag 19 januari 2021.

Het kabinet heeft opnieuw de volgende uitzondering benoemd: een locatie, waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen, blijft wel toegestaan. Dat betekent dat de buurtkamer openblijft, waarbij natuurlijk de regels gelden van het RIVM.

Voor alle overige activiteiten, groepen en spreekuren zijn de wijkcentra gesloten. Dat geldt helaas ook voor openstelling van Atolplaza voor activiteiten tijdens de kerstvakantie.

Zo vlak voor de feestdagen is dit een maatregel die wij niet graag hadden willen nemen. Wij hopen echter dat u, ondanks dit besluit, tóch hele fijne feestdagen heeft. We hopen u na de lockdown allemaal weer gezond en wel in de wijkcentra te ontmoeten.

Pas goed op uzelf, op anderen en blijf gezond!

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de rijksoverheid en voor vragen kunt u ook terecht bij onze klantenservice.

Lees hier het bericht in eenvoudige taal.

 

Update woensdag 2 december 2020

Ook voor de medewerkers van Welzijn Lelystad geldt dat, in deze tijd met allerlei coronarichtlijnen, zoveel mogelijk thuis wordt gewerkt. Tegelijkertijd is er het besef dat, zeker binnen het sociaal domein, sommige gesprekken oog in oog (face-to-face) nodig zijn.  Daarvoor hebben we richtlijnen geformuleerd. Als je de Richtlijnen huisbezoeken is coronatijd in zijn geheel wilt raadplegen, klik dan op de link.

Update woensdag 18 november 2020

In de lijn met de laatste door het kabinet afgekondigde versoepeling van de extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen, kunnen er voor groepen van maximaal 30 personen weer activiteiten plaatsvinden in de wijkcentra in Lelystad. Let op! Wij starten daarmee op maandag 23 november a.s.. Er kan weer gebruik worden gemaakt van de wijkcentra mits er vooraf is gereserveerd. Dat laatste kan per mail aan reserveren@welzijnlelystad.nl.

Wat niet verandert is de horecafunctie binnen de wijkcentra. Deze blijven tot nader bericht gesloten.

Uiteraard blijven alle basisregels ook gewoon van kracht, zoals:

 • In de wijkcentra draag je een mondkapje behalve als je zit;
 • Wij vragen bij binnenkomst om je aan te melden;
 • Dit hoeft niet als je als groep voor een activiteit bent aangemeld;
 • Houd 1,5 meter afstand;
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst,
 • Heb je klachten dan blijf je thuis.

Onze beheerders zullen er op toezien dat dit ook gebeurt.

Voor meer informatie of vragen kan je terecht bij de dienstdoende beheerder of mail anders naar klantenservice@welzijnlelystad.nl.

Update woensdag 4 november 2020

In de lijn met de gisteren door het kabinet afgekondigde extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen zijn alle MFA wijkaccommodaties tot 23 november gesloten voor activiteiten. Het kabinet heeft de volgende uitzondering benoemd: een locatie, waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen is toegestaan. Dat betekent dat de buurtkamer openblijft. Voor alle overige activiteiten, groepen en spreekuren zijn de wijkcentra gesloten. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot klantenservice@welzijnlelystad.nl.

 

Update donderdag 22 oktober 2020

Onlangs zij er opnieuw verscherpte maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Welzijn Lelystad neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid want wij willen ook bijdragen aan het terugdringen van dit virus. Voor ons werk én dat van onze vrijwilligers en deelnemers betekent dat het volgende:

 • We werken in principe vanuit huis tenzij het echt niet anders kan;
 • We reizen zo min mogelijk;
 • We dragen mondkapje in publieke binnenruimtes (wijkcentra);
 • We bewaren altijd 1,5 meter afstand van elkaar.

En verder geldt natuurlijk ook nog steeds:

 • Vermijd drukke plekken;
 • Heb je klachten dan blijf je thuis en laat je testen;
 • Was vaker je handen en hoest en nies in je elleboog.

Tot slot: Vergeet ook niet te zoeken naar de ruimte die er wél is en doe respecteer wensen en behoeften van een ander. Medewerkers van Welzijn Lelystad, vrijwilligers en deelnemers moeten zich allemaal prettig voelen bij activiteiten die we blijven doen.

Wil je meer weten over maatregelen lezen op de site van de Rijksoverheid, klik dan hier.

Update dinsdag 13 oktober 2020

Coronaprotocol wijkcentra Lelystad

De wijkcentra zijn, afhankelijk van de locatie, geopend voor publiek op doordeweekse dagen van half 9 tot 10 uur ’s avonds en in het weekeinde op afspraak.

Volgens de richtlijnen van de rijksoverheid kunnen onze wijkcentra open blijven onder voorwaarden bepaald door het RIVM, de Rijksoverheid en de noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Flevoland. Daarbij treffen wij maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.  Met ingang van 29 september mogen er maximaal 30 personen in een ruimte in ons wijkcentrum aanwezig zijn, mits daarbij de 1,5  meter afstand gehandhaafd blijft en er een gezondheidscheck is gedaan. In dit protocol leggen we vast hoe we dit veilig kunnen doen.

Net als in veel andere gemeenten, resulteert de coronacrisis ook in Lelystad in nieuwe initiatieven die laten zien hoe innovatief en flexibel het sociaal werk is. Wil je het hele protocol raadplegen, klik dan op de link richtlijnen en protocol wijkcentra 102020

Aanmelden bij wijkcentra

Vanwege de nieuwe uitbraak van het coronavirus is het verplicht je aan te melden als je een wijkcentrum wilt bezoeken. Dat kan nu heel eenvoudig met je smartphone. Scan de QR-code maar. Mocht dit tóch niet mogelijk zijn dan kan het ook nog steeds ter plaatse en dan zijn onze beheerders er nog om je hierbij te helpen.

Richtlijnen bij een bezoek aan wijkcentra: Mag ik hier naar binnen?

Klik op de afbeelding om deze goed te kunnen lezen.

Noot van de webredactie: Deze pagina is nieuw en zo ingericht dat deze eenvoudiger te vinden is. Het nieuws uit de vorige versie is hieronder nog wel terug te lezen.

Update dinsdag 24 maart 2020:

Zoals iedereen weet ontstaan er allerlei verschillende mooie en belangrijke initiatieven. Daar hebben we heel veel waardering voor.

We zien dat inwoners, bedrijven, instellingen, organisaties et cetera, zich graag willen inzetten om de consequenties die de maatregelen rond het coronavirus nu eenmaal vergen, te beperken of te verzachten. Helemaal daar waar dat geldt voor onze senioren, voor onze zorginstellingen en de kwetsbare mensen in Lelystad. Wat we ook weten, is dat er bedrijven zijn die hun medewerkers vrijwilligerswerk willen laten doen. Mooier kan natuurlijk niet.

Om dat totale aanbod goed te kunnen stroomlijnen, maar ook om dit met elkaar te verbinden en goed op elkaar te laten aansluiten, willen we je vragen om je aanbod voor vrijwilligerswerk in Lelystad bij óns te melden.

Het is in dit geval niet nodig een LelystadDoet-account aan te maken of te gebruiken maar kunnen de informatie rechtstreeks aan ons doorgegeven. Bij voorkeur via de mail lelystaddoet@welzijnlelystad.nl maar het kan tijdens kantooruren ook telefonisch (0320) 707 159. Burgers of bedrijven et cetera die zich vrijwillig willen inzetten kunnen dan rechtstreeks contact met uw organisaties opnemen. Wil je gebruik maken van deze pagina dan vragen wij ons de volgende informatie door te geven:

 • Van welke organisatie gaat de vraag uit
 • Een beknopte omschrijving van de werkzaamheden: denk ook aan aantal uren, welke dagen, tijdstippen en het aantal personen dat nodig is.
 • Naam,  telefoonnummer en mailadres van de persoon/personen die belangstellenden rechtstreeks kunnen benaderen.

Als in de behoefte is voorzien dan verzoeken wij u vriendelijk dit aan ons door te geven zodat we de informatie op de pagina, eventueel tijdelijk, kunnen verwijderen. Klik op deze link van LelystadDoet om je aan te melden.

 

Update vrijdag 20 maart 2020:

De inzameling van mondkapjes is nu al een groot succes. De opbrengst na pas 2 dagen was boven verwachting groot. We hebben deze mondkapjes vanmiddag overhandigd aan onze collega’s van Woonzorg Flevoland – Lelystad. Zij waren hier erg blij mee. We willen iedereen die hieraan heeft meegeholpen nu alvast zeggen: DANKJEWEL!

Volgende week gaan we er gewoon mee verder. Mail naar klantenservice@welzijnlelystad.nl en we maken een afspraak om ze bij je op te halen.

Meld knelpunten!

Sociaal Werk Nederland vraagt leden om naast goede voorbeelden ook (bovenlokale) knelpunten met ons te delen. Waar lopen sociaal werkers en sociaalwerkorganisaties momenteel tegenaan bij de hulp en ondersteuning aan bewoners? Waarmee zie je kwetsbare bewoners nu ernstig worstelen? Meld dit via info@sociaalwerk.nl 

Update donderdag 19 maart 2020:

Welzijn Lelystad is gestart met het verzamelen van mondkapjes voor de zorginstellingen in de stad. Wij roepen nagelstudio’s, pedicure’s, schildersbedrijven, autospuiterijen, schoonheidsspecialisten en beautysalons, tatooshops etc etc zich bij ons te melden. Heb je mondkapjes over, we komen ze bij je ophalen. Op kleine hoeveelheden zijn erg welkom! Samen zorgen voor de zorg!

Helaas is het ook zo dat wij onze Buurtbemiddeling hebben moeten staken. De huidige trajecten pakken we weer op als de situatie rond het coronavirus dat weer toelaat. Bij nieuwe aanmeldingen vragen we om geduld. We hopen die trajecten snel te kunnen opstarten zodra dit verantwoord is om te doen.

Veel mensen in Nederland hebben behoefte aan begrijpelijke, laagdrempelige communicatie over het coronavirus. Op de website van Pharos staan de belangrijkste adviezen en maatregelen van de overheid in begrijpelijke beeldtaal. De informatie staat ook posters die je kunt downloaden. Behalve in het Nederlands zijn deze ook beschikbaar in het Arabisch, Engels, Tigrinya en Turks.

Update woensdag 18 maart 2020:

In verband met het coronavirus hanteren we binnen de Sociaal wijkteams een nieuwe, tijdelijke, werkwijze. Deze werkwijze duurt in ieder geval tot 6 april. De Sociaal wijkteams zijn, zoals gebruikelijk, telefonisch of via de mail bereikbaar voor alle hulpvragen.

 • De medewerkers van de Sociaal wijkteams zijn niet aanwezig op de locaties. Alle medewerkers van de Sociaal wijkteams werken vanuit huis en zijn voorzien van een laptop en telefoon.
 • Alle keukentafelgesprekken worden door onze generalisten zoveel mogelijk telefonisch gevoerd.
 • Alle aanvragen voor verlengingen Ondersteuning Thuis, Dagbesteding en Schoon en leefbaar huis lopen, voor zover mogelijk, gewoon door. Hierbij zijn we wel afhankelijk van de verschillende leveranciers. Veel inzet wordt op dit moment niet geleverd door leveranciers. Bij spoedaanvragen wordt hier, in overleg, een uitzondering voor gemaakt.

Telefoonnummers en mailadressen vind je hier

Update maandag 16 maart 2020:

Zoals inmiddels bij velen bekend zijn de wijkcentra, waar Welzijn Lelystad verantwoordelijk is voor het beheer, gesloten. Dat geldt met ingang van dinsdag 17 maart ook voor het hoofdkantoor De Groene Schans (19-09). Het hoofdkantoor is dan voor bezoekers niet meer toegankelijk. Bezoekers die de berichtgeving over de sluiting van onze voorzieningen hebben gemist en onverhoopt toch bij een wijkcentra aankloppen worden met een poster op de toegangsdeur over deze maatregel geïnformeerd. De tekst is tweetalig namelijk In het Nederlands en in het Engels. Ook daarop staat vermeld hoe zij wel met ons in contact kunnen komen.

De wijkcentra (MFA’s) in Lelystad en hoofdkantoor Welzijn Lelystad zijn gesloten

Het RIVM en het kabinet hebben nieuwe maatregelen afgekondigd in verband met het coronavirus. Updates staan in chronologische volgorde onderaan dit bericht.

In lijn met de door het kabinet en RIVM afgekondigde verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zullen met ingang van zaterdag 14 maart 2020 de wijkcentra Atolplaza, Zuiderzee, De Dukdalf, De Waterbever en Plein 201 in De Hanzeborg worden gesloten. Welzijn Lelystad hanteert als uitgangspunt dat veel ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheidssituatie de activiteiten in de wijkcentra en Welzijn Lelystad bezoeken en wil alles doen wat noodzakelijk is om het risico op besmetting tegen te gaan.

Buurt- en bewonersinitiatieven, Buurtkamers en andere activiteiten die in de wijkcentra plaatsvinden zijn afgelast. Cursussen en trainingen georganiseerd door Welzijn Lelystad of andere organisaties in de wijkcentra worden ook niet gegeven. De Sociaal wijkteams blijven weliswaar bereikbaar maar alleen telefonisch.

Ook onze vervoersservice De Opstap zal geen vervoer meer aanbieden. Daarnaast zullen persoonlijke contacten van medewerkers met cliënten zoveel mogelijk worden vermeden. Dat betekent ook dat we huisbezoeken zullen vermijden. De contacten voor vrijwilligerszorg en mantelzorgondersteuning zullen ook uitsluitend telefonisch worden afgehandeld. Dat geldt ook voor de zogenaamde keukentafelgesprekken. Zo mogelijk worden afspraken in ieder geval na 1 april gepland.

Deze maatregel duurt vooralsnog tot 6 april 2020. Nieuws over de situatie wordt op deze website en via sociale media gepubliceerd.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op. (0320) 707 159 tijdens kantooruren of mail buiten kantoortijden naar klantenservice@welzijnlelystad.nl .

We hopen u op deze wijze toch voortdurend van dienst te kunnen zijn. Dat gebeurt nu anders dan u van ons gewend bent. We vragen uw begrip voor deze situatie.