Jubileum voor vrijwilligster Hanny

Hanny Heidsma (76 jaar) is al 20 jaar vrijwilligster bij Welzijn Lelystad. Maar zich inzetten als vrijwilligster doet ze al véél langer.

Met veel plezier
In 1974 kwam Hanny in Lelystad wonen met haar gezin. ‘De kinderen waren toen nog klein, dus hielp ik mee op school van de kinderen’, vertelt Hanny. Zo is ze bijna vanzelf het vrijwilligerswerk ingerold. Later heeft ze zich gemeld bij het Rode Kruis en sloot ze zich aan bij de telefooncirkel en welfare. Ook ging ze met de collectebus van het Rode Kruis langs de huizen. Iets wat tegenwoordig allemaal veranderd is en bijna allemaal digitaal gaat. Zelf vindt Hanny het ‘heel gewoon’ om vrijwilligerswerk te doen: ‘veel van wat ik gedaan heb, weet ik al niet eens meer. Het gaat allemaal zo vanzelf, het hoort er bij’. 20 Jaar geleden kwam ze bij Welzijn Lelystad terecht, toen nog de SWOL. Hier heeft ze vrijwilligerswerk in vele soorten en maten gedaan, zoals huisbezoeken voor ouderen, de Opstap Bus, gekookt bij ’t Prakje in de Hanzeborg (eerder ‘de inloop’) en patiënt support. ‘Nu doe ik nog ’t Hofje voor paliatieve zorg en incidenteel paliatieve thuisinzet’. Ook heeft ze elke 14 dagen een kookgroep in de Zuiderzeewijk, waar ze kookt voor een groep van 14 mensen. ‘Oh ja’, roept Hanny, ‘en ik werk ook alweer heel wat jaartjes mee aan de Dag voor de Ouderen!’. Hanny doet veel, heel veel. En alles met veel plezier. Bij Coloriet, in De hoven, kookt ze twee keer in de week voor demente ouderen.

Tweede natuur
Zich inzetten op deze manier voor onze maatschappij hoort bij Hanny. Het is een onderdeel van haar, haar tweede natuur. Ze vindt het erg waardevol om iets te kunnen betekenen voor een ander en wordt daar zelf ook heel erg blij van. Ze is iemand die altijd klaar staat voor een ander. Maar liever heeft ze niet dat we dat zo benoemen, want dat wuift ze snel weer weg. Voor haar is het namelijk allemaal heel gewoon. Dat het niet zomaar gewoon of vanzelfspreken is, weten wij wel zeker. Binnen Welzijn Lelystad is iedereen heel blij met haar en haar trouwe inzet. Kortom, Hanny is een vrijwilligster in hart en nieren!

 Foto: Directeur Jan Dekker van Welzijn Lelystad overhandigt bloemen ter ere van het jubileum