Vrijwilligerscentrale

Na een periode van hard werken is het tijd voor feest! De huidige Vrijwilligerscentrale, welke onderdeel is van Welzijn Lelystad, heeft een nieuwe naam: per 7 december 2017 gaat de centrale verder onder de naam LelystadDoet. De afgelopen periode is hard gewerkt aan een nieuwe website. ‘Hiermee zullen we veel meer te bieden hebben voor het totale concept van vrijwilligerswerk, trainingen en het delen van kennis met elkaar voor inwoners van Lelystad, die meer willen weten over vrijwilligerswerk en voor organisaties die vrijwilligers zoeken’ aldus Michel Langereis, manager bij Welzijn Lelystad. ‘Ook laten we zien dat vrijwilligerswerk méér is dan alleen zorg en dat het bijvoorbeeld heel interessant kan zijn voor jongeren; met vrijwilligerswerk lever je een waardevolle bijdrage aan onze samenleving’.

Meer doen voor elkaar

Met LelystadDoet stimuleren we actief burgerschap. Burgers zorgen en regelen steeds meer voor elkaar. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die vrijwilligerswerk doen, gezonder zouden zijn dan mensen die zich niet als vrijwilliger voor anderen inzetten. Vrijwilligerswerk verhoogt de fysieke en psychische activiteit. Tevens vergroot het doen van vrijwilligerswerk het zelfvertrouwen en het verbeteren van het sociale netwerk. Iedereen die zich aanmeld bij LelystadDoet krijgt de beschikking van een eigen omgeving. Of je nu een organisatie bent of een burger. Met de verandering naar LelystadDoet gaat de vrijwilligersacademie vanaf 7 december verder onder de naam LelystadLeert. Alles omtrent leren en talent ontdekken is hier te vinden. Goed om te weten dat LelystadLeert niet alleen voor de vrijwilliger van Welzijn Lelystad is, maar voor iedereen die iets met vrijwilligerswerk doet in Lelystad en bepaalde vaardigheden wil leren of verbeteren.

Convenant Platform Zorgvrijwilligers

Na twee jaar hard werken hebben we door middel van het convenant Platform Zorgvrijwilligers bevestigd, dat we het mooie werk van zorgvrijwilligers ondersteunen. Dit hebben we samen met 11 andere organisaties bewerkstelligd. Afhankelijk van de vraag wordt de burger versterkt door een vrijwilliger die een maatje of buddy is, afhankelijk van de vraag, voor een praatje, het drinken van een kop koffie met elkaar of een wandeling. Middels het convenant werken we met veel organisaties aan dezelfde doelstelling, namelijk om het mooie werk van de (zorg)vrijwilligers als organisaties samen te ondersteunen. Langereis: ‘Ons doel? Koppels die plezier hebben in het contact met elkaar maar ook van elkaar leren’. Ook belangrijk is dat we voldoende vrijwilligers hebben en houden. Op de website van LelystadDoet is een speciaal platform voor zorgvrijwilligers ingericht.

Feestelijke lancering

De website van LelystadDoet is officieel gelanceerd door wethouder Janneke Sparreboom. Het ondertekenen van het convenant Platform Zorgvrijwilligers maakte daar onderdeel van uit. Hier is uitgebreid bij stilgestaan, evenals bij de waardering voor alle vrijwilligers in Lelystad. LelystadDoet, u ook?! www.lelystaddoet.nl