Dat smaakt naar meer!

Projectweek gezonde leefstijl Driestromenland afgesloten met eigengemaakte hapjes

De gezonde hapjes hebben twintig basisschoolleerlingen gemaakt, onder begeleiding van leefstijlwijkcoach Ilse Stubbe en twee vrijwilligers. De leerlingen vonden het ontzettend leuk om te koken. Zij maakten courgetterolletjes, capresewraps, kip-roomkaas, fruitspiesjes, capresespiesjes, komkommers met brie en walnoot en heel veel smaakjes fruitwater. Er was zoveel animo om te koken dat de juffen en meester het moeilijk vonden om te kiezen. Veel kinderen waren dan ook teleurgesteld dat zij niet konden meehelpen. De leefstijlwijkcoach van Welzijn Lelystad heeft hen dan ook aangespoord om thuis lekker aan de slag te gaan!

 

Roelie van Bruggen van Driestromenland vertelt:

‘Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voldoende bewegen en gezond eten en drinken zich beter voelen. Ook weten we hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor de ontwikkeling en schoolprestaties van een kind’ (PO Raad, 2018). Wij als Driestromenland vinden het daarom ook zeker belangrijk dat de gezondheid een centrale plek heeft binnen de school. Daarom is er een projectweek ontwikkeld waarbij de kinderen door middel van verschillende activiteiten kennis maken met gezondheid. Zo kregen groep 1 en 2 een rondleiding in het gezondheidscentrum Waterwijk. Waar de kinderen in kleine groepjes allerlei dingen mochten ontdekken. Groep 3 t/m 8 kregen een bootcamp les in de gymzaal. Juf Filja, van Fit12 had voor de kinderen een leuke en leerzame les voorbereid. Zo stond er midden in de zaal een grote band die ze moesten ‘flippen’, een groot touw waarmee ze konden touwtrekken en hebben ze verschillende fitnessvormen geleerd. Bootcamp is een fitnessvorm die vanuit de functionele fitheid is ontstaan. Die functionele fitheid zie je vooral terug is stormbanen die vanuit het leger komen (van Cuijk, Holterman, & Hettinga, 2013). Naast het bezoek aan het gezondheidscentrum en de kennismaking met bootcamp in de gymzaal, zijn er ook andere leuke activiteiten geweest om de projectweek compleet te maken. Zoals smaaklessen, huisartslessen, en een les ‘energie balans’. We hebben deze week gezamenlijk afgesloten op 5 november. Elke groep heeft een leuke presentatie voorbereid over de projectweek. Na een gezonde hap is de project week dan tot een einde gekomen. We willen alle kinderen en betrokkenen bedanken. We hebben er van genoten!

Bibliografie

PO Raad. (2018, oktober 31). poraad. Opgehaald van www.poraad.nl: https://www.poraad.nl/themas/school-kind-omgeving/gezonde-leefstijl

van Cuijk, J., Holterman, A., & Hettinga, F. (2013). Bootcamp Fitnessen in de buitenlucht. Sportgericht (5) 67, 10-13.