Volg hier het nieuws van Welzijn Lelystad in deze tijden van het coronavirus.

Update woensdag 5 augustus 2020

Op de website van lelycentrebouwt.nl stond een leuk artikel over ons opbouwwerk.

Anna Schraa en Annica Bijma zijn opbouwwerker in stadsdeel Noordoost. Het Lelycentre maakt daar deel vanuit. Opbouwwerkers zijn het aanspreekpunt in de wijk voor bewoners die vragen en/of ideeën hebben over hun wijk. Veel bewoners zouden graag wat doen in en met hun buurt. Van ontmoeten en bewegen tot samen iets organiseren. De opbouwwerkers denken graag mee over wat nodig is om ideeën om te zetten in actie.

Meer lezen? klik dan hier.

Op deze website overigens ook aandacht voor het Sociaal wijkteam Noordoost. Zij zijn per 3 augustus weer met een eigen spreekuur. Klik hier om ook dat artikel te lezen.

In 2016 is door de Kubus, het Sportbedrijf, Flevo Meer Bibliotheek en Welzijn Lelystad het plan opgevat om bijzondere en vernieuwende programma’s en activiteiten te realiseren in de stad. Onder meer hebben de medewerkers van Welzijn Lelystad hier een zeer waardevolle bijdrage aan geleverd. Er is subsidie ontvangen van de gemeente Lelystad, maar ook fondsen als het VSB cultuurfonds, het Oranjefonds, de Koninklijke Bibliotheek en het Waterschap hebben Lelykracht mogelijk gemaakt.

Echter de gemeenteraad, althans de meerderheid van fracties, was na afronding van de door de gemeente beschikbare subsidietermijn, onvoldoende tevreden over de resultaten. Bij het bestuur van Lelykracht (de 4 directeuren van de aangesloten partijen) en bij de Raad van Toezicht van Lelykracht heeft dat geleid tot het besluit om te stoppen met Lelykracht. Maar de partijen hebben nadrukkelijk naar elkaar uitgesproken dat de combinatie van deskundigheden van de partijen zo waardevol is dat de samenwerking niet ophoudt te bestaan maar verder geborgd zal worden. Dat was ook nadrukkelijk de wens van het College van B&W. Door de Covid-19 situatie heeft het echter nog niet geleid tot uitwerking van concrete plannen.

 

Aan de slag als taalcoach, taalgids, groepsbegeleider of voorlezer bij Huis voor Taal?

Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Wat doet Huis voor Taal, wat is de werkwijze, hoe ga ik aan de slag met een anderstalige of laagtaalvaardige deelnemer? Hoe werk ik met de aanpak Doen Durven en je Prettig voelen? Je hoort het allemaal tijdens de introductie voor de basistraining voor vrijwilligers van Huis voor Taal Lelystad. Ook als bestaande vrijwilliger kan je opnieuw aansluiten en je laten informeren over nieuwe materialen en je werkwijze weer even bijspijkeren. Je mag ook iets komen brengen als ‘ervaringsdeskundige’! Kom je kennis delen met de nieuwe vrijwilligers!

Meer lezen? Check dan even de website van LelystadDoet.

 

Welzijn Lelystad bestaat dit jaar 10 jaar. En wie jarig is, trakteert! Deze week trakteerde Jan Dekker taart aan de vrijwilligers van hospice ’t Hofje. Het hospice is een ‘’thuis’’ voor mensen die in de laatste levensfase de benodigde zorg en ondersteuning niet in hun eigen huis kunnen krijgen. Super belangrijk werk dus. We hopen dat het jullie heeft gesmaakt.

En tot slot, die mag natuurlijk niet ontbreken, de nieuwste vlog van het opbouwwerk. Om deze te bekijken klik je hier.

Update donderdag 23 juli 2020

Wie jarig is, trakteert. De afgelopen weken trakteerden we taarten aan onze samenwerkingspartners Werkbedrijf Lelystad en FlevoMeer Bibliotheek en de bewoners van De Hanzeborg Woonzorg Flevoland werden getrakteerd op bonbons. Deze week trakteerde Michel Langereis taart bij Centrada.

Geslaagde zomerwatersportweek jonge mantelzorgers (uit de Flevopost)

Onlangs hebben 24 kinderen en jongeren van 8 t/m 13 jaar genoten van een prachtige watersportweek. Deze jonge mantelzorgers groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte of beperking. Op vakantie gaan is niet vanzelfsprekend of voor sommigen zelfs niet mogelijk. Daarom boden Rotary Lelystad en Rotary Batavia hen deze watersportweek bij het Lelystadse Bovenwater aan.

De verschillende watersportactiviteiten van Surfschool Paradiso zoals zeilen, surfen, kanoën, suppen, de zeephelling, skelteren, midgetgolfen maar ook een speurtocht brachten veel plezier en ontspanning. ´’Alles is leuk!!!’’ zo meldt één van de jongeren en een meisje zegt: “ik word hier blij van!”. Tussen de middag genoten de kinderen/jongeren van een lunch, aangeboden en verzorgd door Hajé, Albert Heijn Voorhof, KFC en Plus Postma.

Welzijn Lelystad kijkt tevreden terug op de week.  “Mooi om te zien wat je voor jeugd kunt betekenen als je ondernemers, Paradiso, Rotaryclubs en Stichting Welzijn met elkaar verbindt en in goede samenwerking ieder doet waar hij goed in is“, blikken de jonge mantelzorgconsulenten Wouter Biesmans en Liesbeth Krouwel van de afdeling Informele Zorg van Welzijn Lelystad terug. Deze jongeren hebben een onvergetelijke week beleefd waar ze nog een hele tijd op kunnen teren.

Challenge Up, een project van Welzijn Lelystad met het actieprogramma maatschappelijke diensttijd, roept jongeren op om deze zomer iets voor anderen te doen. Dat varieert van sporten samen met iemand met een beperking tot een taart bakken omdat Welzijn Lelystad jarig is dit jaar. Lees meer op de digitale flyer. Meer lezen over het project in zijn geheel? Klik hier.

De komende vakantieweken worden er, verspreid over de stad, een aantal kinderactiviteiten georganiseerd door het opbouwwerk. Klik voor de promotievideo op YouTube.

Tot slot hebben we hier de allernieuwste vlog van het opbouwwerk: Wederom veel kijkplezier! Klik om te kijken op YouTube.

Update vrijdag 10 juli 2020

Van Omroep Flevoland:

De buurthuizen in Lelystad zijn komende zomer nog dicht vanwege de coronamaatregelen. Daarom zoekt Welzijn Lelystad het contact met Lelystedelingen door met een bakfiets de wijk in te gaan. “Dat is vooral belangrijk voor de kwetsbare inwoners”, aldus opbouwwerker Anna Rijpsma van Welzijn Lelystad. “Zo kunnen we zorgen dat we contact houden en zichtbaar blijven.” Meer lezen of terugluisteren? Klik dan hier

Huis voor Taal kreeg vanuit het provinciale Innovatiefonds voor de bibliotheken (Flevoland) eenmalig een subsidie voor een theaterproject. Dit theaterproject is een heel mooi voorbeeld van non formeel onderwijs, speciaal gericht op aspecten van Talentontwikkeling, Taalverwerving, Persoonlijke groei en Verbindingen in de stad (Sociale Cohesie).

Het project startte in februari 2019 en eindigde met een heus optreden op 7 juli in Agora theater Lelystad. Vanwege de vele lovende kritieken hebben we alles op alles gezet om een theatergroep voor Huis voor Taal Lelystad (Theatergroep Bieb) te behouden. Dat is gelukt! We kregen toestemming om een doorstart te maken waarmee we ook nog de voorstelling konden spelen bij Flevolandse Theatervereniging JTL in Lelystad en in de Meerpaal in Dronten.

De theatergroep bestaat nog steeds, begin 2020 starten we weer met het schrijven van een hele nieuwe productie die in juni/juli 2020 in de Flevolandse theaters, en wie weet daarbuiten, zal worden opgevoerd. Tot het einde van het jaar staan we open voor iedereen die mee wil doen en kennis wil maken met theater, de vele spelvormen, en hoe je met theater spelenderwijs de taal kunt leren. Vanaf januari wordt het weer serieus, en werken we naar een nieuwe uitvoering toe, hoewel serieus niet betekent dat er minder gelachen zal worden!!! Het blijft natuurlijk THEATER!

Zie hier de laatste video op YouTube

 

Wat verandert er allemaal als je 18 wordt?

Als je 18 jaar wordt verandert er ineens veel. Hoe fijn is het dan als je voor je 18e verjaardag een flyer en een brief van de burgemeester in de brievenbus krijgt. De flyer staat vol informatie en handige tips over bijvoorbeeld studiefinanciering en het afsluiten van een zorgverzekering. Ook wordt aandacht besteed aan het inschrijven als woningzoekende en donorregistratie. Vanaf juli 2020 krijgt iedere jongere die 18 wordt de briefen flyer per post toegestuurd.

Op dinsdag 7 juli jl. overhandigde burgemeester Adema de eerste flyer aan Meareg. Hij is op 1 juli 18 jaar geworden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op MBO College Lelystad vertelde de burgemeester hoe zij het ervaarde om 18 jaar te worden. Dat was natuurlijk in een hele andere tijd. Ook gaf de burgemeester nog waardevolle tips voor jongeren die 18 jaar worden: “Toen ik zelf net 18 was, was voor mij het leukste dat ik mijn rijbewijs mocht halen. Als je die kans hebt, zou ik dat gewoon doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je gewoon geniet van de tijd dat je 18 bent samen met je vrienden. Nog een tip, zorg ervoor dat je een opleiding doet. Je hebt nu de kans om je diploma’s te halen. Als je straks aan het werk bent wordt dat alleen maar moeilijker.”

De burgemeester hing 1 van deze tips op het bord en de genodigden werden verzocht haar te volgen en hun waardevolle tips op te hangen. Dit resulteerde in een bord vol met mooie en waardevolle tips voor jongeren die 18 jaar worden. Voordat de burgemeester de flyer overhandigde werd een video getoond, waarin Jongin Lelystad de burgemeester en een aantal jongeren interviewde over hoe het is om 18 jaar te worden. Ook Ruben Plomp, voorzitter van de studentenraad van MBO College Lelystad, vertelde over zijn ervaringen toen hij 18 werd.

Bijna een jaar geleden brainstormden jongeren van Praktijdschool De Steiger met jongerencoaches van Welzijn Lelystad, Challenge Up en Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar wordt. De jongeren gaven aan dat ze behoefte hadden aan informatie voordat je 18 jaar wordt. Samen ontwikkelden ze de flyer en bedachten ze dat het leuk zou zijn dat er een video en een mooie kick-off zou komen. Een bijkomend extraatje is dat jongeren op vertoon van de flyer hun tweede bioscoopkaartje bij Agora Bioscoop Lelystad en hun tweede tosti bij de Tosticlub gratis krijgen. Komend jaar ontvangen zo’n 1000 jongeren de flyer vergezeld van de brief van de burgemeester.  Kijk hier de video!

De foto is van fotostudio Wierd

 

Het jongerenwerk Lelystad is gestart!!

We zijn op straat te vinden om contacten te leggen met jongeren die veel op straat te vinden zijn. Het jongerenwerk benut de mogelijkheden die de stad te bieden heeft. Op deze manier kunnen jongeren eventueel deelnemen aan de activiteiten waardoor ze de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien.

Jongerenwerkers stimuleren de persoonlijke en sociale ontwikkeling van jongeren, behartigen indien nodig hun belangen, en geven grenzen aan. Ook contact met de wijk is een belangrijk stuk van het jongerenwerk, dit om de verschillende leefwerelden dichter bij elkaar te brengen. Dit heeft een gunstig effect op de leefbaarheid van Lelystad.

Het jongerenwerk werkt graag nauw samen met verschillende organisatie, zoals Urbn Village,  Jongeren maken de Stad, Eropaf team, jeugdpreventiemedewerkers en het opbouwwerk van Welzijn Lelystad, gemeente, scholen en politie. Tevens staan we open voor samenwerking met  nieuwe organisaties.

Het jongerenwerk is te vinden op Facebook: jongerenwerk Lelystad en op Instagram. Binnenkort wordt de website gelanceerd www.jongerenwerklelystad.nl

Van links naar rechts Annemarie, Linda, Nout, Said, Daniëlle en Vanessa.

 

Update woensdag 24 juni 2020

Zorg jij voor iemand met dementie? Laat Alzheimer Nederland weten hoe het met je gaat en wat je ervaringen zijn met de professionele zorg en ondersteuning. Dit kan door de Dementiemonitor in te vullen! Met de uitkomsten hiervan kunnen we opkomen voor de belangen van jou, andere mantelzorgers en mensen met dementie! Meer lezen klik dan hier.

Vanaf deze week rijdt onze bus van De Opstap weer! Helemaal coronaproof!

Onze vervoersservice De Opstap richt zich op de senioren van Lelystad (55+) met mobiliteitsproblemen. De Opstap heeft als doel dat deze groep inwoners zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven moet kunnen behouden. Mobiliteit speelt daarbij een cruciale rol. Meer lezen? Klik dan hier.

Onze vrijwilligers van ontmoetingscentrum Plein 201 in wijkcentrum De Hanzeborg zitten al weken noodgedwongen thuis en missen natuurlijk ook hun werk, collega’s en bezoekers. Tijd voor de beheerders om een bezoekje te brengen. Dan kom je niet met lege handen maar dan trakteer je een gebakje om al die vrijwilligers een hart onder de riem te steken. We hopen jullie snel weer te zien!

Meer lezen over Plein 201. Kijk dan hier

Update donderdag 11 juni 2020

Afgelopen week was het De Week van de Jonge Mantelzorger! Deze vond van 1 tot 7 juni plaats om maatschappelijke aandacht en waardering te vragen voor jonge mantelzorgers. In deze week startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Deel je zorg’ om jonge mantelzorgers te stimuleren om over hun zorgen te praten of gebruik te maken van hulp.

Inge Romeijn uit Lelystad, een bij Welzijn Lelystad bekende jonge mantelzorger, heeft meegewerkt aan de campagne. Daarnaast is er op 1 juni een mooie opname van Inge uitgezonden bij “Op Een”.  Klik op de link om het nieuwsitem terug te zien.

Overal in het land zijn allerlei activiteiten georganiseerd om de jongeren die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus in het zonnetje te zetten en om meer bekendheid van deze doelgroep te verkrijgen. Ook Welzijn Lelystad heeft activiteiten georganiseerd.

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven Dit jaar waren de activiteiten vanwege de coronamaatregelen vooral online. De fysieke week vindt plaats in de week van 5 – 11 oktober.

Wekelijks brengen onze opbouwwerkers een vlog uit. Deze vlogs geven een duidelijk beeld van hetgeen inwoners samen met hen in deze tijd aan initiatieven ontplooien. Nieuwsgierig? Klik dan op deze link.

 

Update donderdag 4 juni 2020

We hebben helaas moeten besluiten dat de wijkcentra waar wij verantwoordelijk zijn voor het beheer (MFA’s) gesloten blijven tot 1 september. Het was een lastige beslissing die in nauw overleg met andere partijen is genomen, waaronder de gemeente Lelystad. We hopen op uw begrip.

 

In opdracht van de gemeente Lelystad wordt onderzoek gedaan naar de behoeften van gebruikers van de wijkcentra (MFA’s) in Lelystad. Graag zouden we van de vaste gebruikers van de MFA’s informatie ophalen over hun behoefte en ervaringen met de MFA’s. U behoort tot die groep personen/partijen/verenigingen die regelmatig (wekelijk/maandelijks) een ruimte huren in een MFA. Om tot deze informatie te komen hebben we een vragenlijst opgesteld, bestaande uit 21 (meerkeuze)vragen. Via de deze link komt u in de vragenlijst terecht.  Dit kan tot 9 juni.

Op 1 juni vond een demonstratie plaats op de Dam in Amsterdam. Voor degene die daarbij aanwezig is geweest of als je iemand kent die aan de demonstratie deelnam, deel dan svp dit advies van de Rijksoverheid. klik op de illustratie.

Update vrijdag 29 mei 2020

Onlangs berichtten we over de STER-spot van Sociaal Werk Nederland. De STER-spot, die de eerste twee weken van mei draaide op radio en tv, heeft ruim 4,7 miljoen mensen bereikt. In de spot benoemt Eric van der Burg het belang van sociaal werk als cruciaal beroep en bedankt hij alle sociaal werkers voor hun inzet tijdens de afgelopen periode. De zendtijd werd Sociaal Werk Nederland gratis aangeboden en heeft de vereniging dus niks gekost. Bekijk de spot hier terug.

Met dit mooie artikel over jonge mantelzorgers in de Telegraaf vandaag is de campagne ‘Deel je zorg’ van start! Een pdf van het artikel vind je hier.

Over een weekje start het gratis webinar Alle ballen in de lucht. Hoe dan?! voor alle ouders in Lelystad. We zouden er erg waarderen als jullie dit webinar delen in de nieuwsbrieven van de onderdelen binnen Welzijn Lelystad. Samen hebben we een groot bereik! Welzijn Lelystad is immers partner van de LimonadeBrigade.

Waarvan akte! Aanmelden webinar kan hier.

Van Topfit en Gezonde Wijkaanpak ontvingen we deze beweegles. Deze video werd via de sociale media Woonzorg Flevoland (17.000 adressen) en Gezonde Wijkaanpak verspreid. Wil je meedoen? Klik dan hier.

Update dinsdag 19 mei 2020

De reizende babbelboxen van ons team opbouwwerk staan deze week (21) in De Bastion bij de speeltuin, Kogge 3 bij de Albatros, in De Landerijen op de Oudaen bij nummer 10 en de ingang van Tjalk 34.

Onze afdeling vluchtelingenwerk werkt uiteraard ook aangepast.

Ondanks de obstakels die corona opwerpt, gaat onze juridische dienstverlenging gewoon op dezelfde voet verder en weten de cliënten ons goed te vinden. In de afgelopen weken hebben we meerdere cliënten telefonisch of per post kunnen bijstaan in het aanvragen van verlenging van hun verblijfsvergunning of hun gezinsherenigingsprocedure. Het positieve aan deze omstandigheden is dat cliënten worden gedwongen om dingen zelf te proberen en dat het hen goed lukt. Je hoort hun blijdschap nadat ze het zelfstandig hebben gedaan en hun dankbaarheid dat ondanks de afstand wij nog steeds voor hen klaar staan.

Minder leuk nieuws is dat de Nederlandse ambassades in het buitenland momenteel ook dicht zijn en dat hierdoor de nareizigers van onze cliënten hun toegekende MVV’s niet kunnen afhalen of het DNA onderzoek kunnen ondergaan. Helaas worden onze cliënten hierdoor nog langer gescheiden van hun familieleden. Wij blijven deze maatregelen goed in de gaten houden voor onze cliënten en zullen hen informeren zodra de ambassades weer opengaan.

Update dinsdag 12 mei 2020

Het is gelukkig bij velen wel bekend maar we willen er graag nogmaals op wijzen dat onze Sociaal wijkteams ook gewoon doorwerken. Je kunt op werkdagen telefonisch bereiken van 09.00 tot 12.00 uur. Klik even op de afbeelding voor meer informatie.

Update woensdag 6 mei 2020

Ook Lelystad maakt mondkapjes! Wil je deze maken of heb je als zorgprofessional mondkapjes nodig? Meld je aan!

Welzijn Lelystad heeft een coördinerende en ondersteunende functie in dit project. De mondkapjes zijn bruikbaar voor de niet-acute zorg. Een handgemaakt stoffen mondkapje biedt GEEN bescherming tegen corona, maar zorgt ervoor dat u MINDER snel andere mensen besmet. Voor gebruikers van mondkapjes hebben wij een document om te informeren hoe het mondkapje effectief en zo veilig mogelijk kan worden ingezet. We benadrukken dat de verantwoordelijkheid hiervoor te allen tijde bij de eindgebruiker ligt.

Wil je je aanmelden voor het project mondkapjes? Ga dan naar www.flevoland.maaktmondkapjes.nl

Bericht van Sociaal Werk Nederland:

Onze ruim 50.000 sociaal werkers in Nederland zijn cruciaal in deze corona-crisis. Net als de medewerkers in de zorg houden zij Nederland draaiend. Alleen wordt daaraan niet veel ruchtbaarheid gegeven: Sociaal werkers doen hun werk in stilte. Wij willen ze graag onder de aandacht brengen. De komende dagen doen we dat middels een STER-reclame!

Sociaal werkers zoeken juist nu contact. Als ouderenwerker, jongerenwerker, rond maatschappelijke opvang of vanuit buurtteams. Als verbinder tussen bewoner en vrijwilliger zoeken ze juist nu naar oplossingen. Een corona-maaltijdservice, een belcirkel voor ouderen, in contact blijven met mantelzorgers. Sociaal werkers doen dat werk vaak onzichtbaar voor de media. Maar wijkbewoners die kampen met schulden een vechtscheiding of eenzaamheid, weten heel goed wat ze aan jullie hebben.

Dank daarvoor!
Eric van der Burg, voorzitter Sociaal Werk Nederland

Klik hier om de tv-spot te bekijken.

Update maandag 4 mei 2020

Bericht op de radio van Omroep Flevoland:

Op verschillende plekken in Lelystad is sinds kort een Straatbabbelbox te vinden. Dit is een initiatief van Stichting Welzijn Lelystad. De Straatbabbelbox is een brievenbus die in een wijk of straat wordt gezet om ideeën in te doen. De box blijft een week staan en krijgt dan weer een nieuwe plek. Nieuwsgierig naar het interview met onze opbouwwerker Anna Rijpsma?

Check dan even dit artikel van Omroep Flevoland. 

Deze week staat de Babbelbox op de Friese Vlaak, Gondel 34-15, Wold 15, Botter 1904 t/m 1914 en op De Schans 19.

Videobellen met burgemeester Adema:

Volgende week op dinsdagavond 12 mei zal burgemeester Ina Adema vragen van inwoners over het coronavirus en de maatregelen in Gemeente Lelystad beantwoorden via een live videoverbinding. Hoe dat in z’n werk gaat? Klik dan even op de illustratie.

Update woensdag 29 april 2020

In de afgelopen week zijn ruim 200 jonge mantelzorgers in Lelystad verrast met een mooie heliumballon. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een broer/zus of ouder met een chronische of psychische ziekte of beperking of met een verslaving.

Dit was een initiatief van de leerlingenraad van de KBS de Golfslag uit Swifterbant. In deze coronacrisis wilden zij graag met de leerlingen iets betekenen voor kinderen die het in deze situatie extra moeilijk hebben. Zij hebben zelf sponsoren benaderd en gevonden: Mechanisatie bedrijf Weevers, Kijlstra Betonmortel en Timmerman BV, allen uit Swifterbant.

Van Welzijn Lelystad kregen alle jonge mantelzorgers een mooie kaart aan de ballon met de titel Je bent een kanjer!

Als jeugdpreventiewerker (JPW’er) ga je na al die weken toch ook je cliënten missen. Maartje Brinkman, jpw’er op het Aeres VMBO in Lelystad, stapte op de fiets en ging bij ze langs met een leuke verrassing.

Sinds deze week staat de zogenaamde reizende Straatbabbelbox op de Zandbank in Lelystad. Je kunt hierin een Shout out (Schreeuw het uit!) doen bestemd voor je familie, je vrienden of voor je collega’s. Je kunt ook een leuk idee voor je wijk aandragen. De Shout outs komen iedere week op onze social media te staan en op maandag en dinsdag besteedt Radio Lelystad aandacht aan de berichten in De Radiospits.

Update donderdag 23 april 2020

Opbouwwerk

Heb je een idee? Kom er mee!

Veel bewoners zouden graag meer doen in en met hun buurt. Maar hoe vind je elkaar en hoe bereik je samen je doel? Onze opbouwwerkers zetten jouw idee om in actie. Uiteraard corona-proof!

Verzoek van Landschapsbeheer Flevoland

Landschapsbeheer Flevoland onderzoekt hoeveel knobbelzwanen er in de bebouwde kom van Lelystad broeden en welke locaties ze daarvoor kiezen. Zonder de bewoners gaat dit niet. Dus weet u een nest? Fijn als u het even doorgeeft. Meer informatie leest u in bijgaand persbericht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink, 0320 29 49 39. Kijk ook eens naar de nieuwe rubriek Natuur, tuin en erf op onze website.

Anderhalve-meter-jongerencoaching

Afspreken met een jongerencoach? Geen probleem, toch! We maken wel ff een ommetje in de zon.
Vandaag fietste onze jongerencoach Ivan een rondje met een jongere. Kon die even z’n ei kwijt. Alternatieve werkwijze: Anderhalve-meter-jongerencoaching.

Herstelprocesonline

De Stichting Herstelproces heeft haar aanbod uitgebreid met online contactmogelijkheden. De plannen waren er al, maar door de huidige situatie waarin wij met ons allen terechtgekomen zijn is dit onderdeel sneller tot stand gekomen.

Wat voor mogelijkheden biedt Herstelprocesonline?
De medewerkers van de stichting zijn van mening dat contact een van de belangrijkste onderdelen is om je staande te houden (en niet alleen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid) daarom bieden zij via de website verschillende mogelijkheden tot contact.

Op de site staan de mogelijkheden aangeven die er zijn:

Contact via chat (17.00 – 20.00 uur)
Contact via telefoon (na aanmelding via mail, je wordt gebeld!)
Contact via beeldbellen (na aanmelding via mail, je krijgt een link via mail of app)
Contact via Whatsapp (er staat een speciaal app nummer op de site)
Contact via mail (contact@herstelprocesonline.nl)
Naast de genoemde mogelijkheden voor individueel contact, is er via chat, beeldbellen en app ook groepscontact mogelijk als eventueel alternatief voor de lotgenotengroep waar je normaal gesproken heengaat.

Binnenkort is er op de site ook de mogelijkheid om een hersteltraining te volgen die je misschien kan helpen bij je herstel.

Met wie krijg je contact?
Je komt in contact met een (fam.) ervaringsdeskundige die verbonden is aan de Stichting Herstelproces of aan Boedies. Afhankelijk van de drukte kan het zijn dat je contact krijgt met ervaringsdeskundigen van het Praktijkhuis Harderwijk, het Fries Platform Ervaringsdeskundigheid of het Platform Ervaringsdeskundigen Noord-Veluwe.

Voor wie is Herstelprocesonline bedoeld?
Herstelprocesonline is bedoeld voor iedereen die in deze tijd graag contact zou willen hebben. Of je nou depressieve klachten hebt, angstig bent of eenzaam, het maakt niet uit. De betrokken medewerkers staan klaar om iedereen te woord te staan. Stichting Herstelproces is van mening dat de ondersteuning die de medewerkers kunnen geven voor iedereen beschikbaar moet zijn die even een steuntje in de rug nodig heeft of even zijn/haar verhaal kwijt moet.

Ben ik ook welkom als ik suïcidale gedachten heb?
Ja, dan ben je zeker welkom. De ervaringsdeskundigen van Boedies hebben zelf te maken gehad met suïcidale gedachten, zij weten als geen ander hoe belangrijk het is om er over te kunnen praten. Zij voeren vaker ondersteunende gesprekken rondom het thema suïcidaliteit/zelfdoding en zijn de initiatiefnemers van de lotgenotengroep Suïcidale Gedachten die normaal gesproken in Leeuwarden bijeenkomt.

www.herstelprocesonline.nl                  contact@herstelprocesonline.nl

Update vrijdag 17 april 2020

Het campagneteam ‘Samen tegen Corona’ heeft een informatieblad ontwikkeld met praktische tips voor als de spanningen thuis te hoog oplopen en er onveilige situaties dreigen te ontstaan ten tijde van deze coronacrisis. Wil je hier meer over lezen, klik dan op dit Informatieblad Wat als de spanningen thuis oplopen?

Ook deze flyer biedt nuttige informatie.

Update donderdag 9 april 2020

De corona-maatregelen hebben een enorme impact. En in het bijzonder op ouders en kinderen. Ineens zijn de kinderen allemaal thuis, wordt van u als ouder(s) gevraagd om te begeleiden van het schoolwerk en gaan allerlei activiteiten niet meer door. Hoe ga je hiermee om? Hoe houd je het gezellig met elkaar? Waar kan je nog terecht als je hulp nodig hebt? Op de website van het Jeugd- en Gezinsteam vindt u informatie, tips en leuke ideeën over onderwerpen:

 • Praktische informatie over de maatregelen
 • Tips voor ouderschap en voor jezelf
 • Tips voor schoolwerk en over leuke ideeën
 • Hulp nodig? Kijk wie in Lelystad je kan helpen

 


Update woensdag 8 april 2020

Beweging is belangrijk. Juist in deze tijd dat het coronavirus ouderen verplicht om thuis te blijven, is het een uitdaging om in beweging te blijven. En beweging is essentieel voor iedereen en vooral voor deze ouderen. De leefstijlwijkcoaches van Welzijn Lelystad en de Gezonde Wijkaanpak helpen de bewoners van De Hoven (en andere woonzorgcentra) hierbij. Door de leefstijlkar ter beschikking te stellen, zorgmedewerkers te ondersteunen met passende informatie en filmpjes, materialen die bijdragen en oefeningen voor de ouderen. Zo komt er o.a. een poster voor de bewoners waarmee zij met voorbeelden van oefeningen kunnen zorgen dat zij in conditie blijven en hun lichaam fit houden. Samen kunnen wij het coronavirus aan!

Een chauffeur van onze vervoersservice De Opstap  ….

Gister avond heb ik een rondje gebeld naar de mensen die ik vaak rijd.

Gewoon om te vragen hoe het gaat.

Met iedereen gaat het goed.

Alleen vervelen ze zich.  En missen ze ons..


Update maandag 6 april 2020

 • Alle scholen zijn dicht en leerlingen doen thuis hun huiswerk en niet elk kind beschikt over een eigen tablet. Met deze bijna 40 gebruikte tablets kunnen we deze kinderen helpen. Vandaag overhandigde Jan Dekker (li) de tablets aan Bas Flos (re) van stichting SchOOL. Updates gaan verder onder de foto.

 • Voor de zekerheid willen we toch nog een keer wijzen op het feit dat de richtlijnen van Kabinet en RIVM zijn verscherpt wat onder meer inhoudt dat ook onze maatregelen die van kracht zijn nu tot 1 juni zijn verlengd.

Update vrijdag 3 april 2020

Bij het Aandachtcentrum van Mantelkring kunnen mantelzorgers terecht voor een luisterend oor, ook na de coronacrisis. Voor mensen met een klein sociaal netwerk. Het Aandachtcentrum van OpenJeHart is er voor een luisterend oor, ook na de coronacrisis. Telefoon: 088-7878988

 • Een positive High Five! Een heel leuk initiatief van Benjamin, Dorien, Matthias, Menno en Zoë uit Lelystad.  Klik hier om een High Five te geven.
 • Veel van onze medewerkers werken thuis gewoon door. Dat is niet altijd even eenvoudig. Dit zijn de tips Health2Work die wij hen geven.
 • Door het coronavirus moesten wij tijdelijk de huisbezoeken aan zelfstandig wonende ouderen stopzetten.  Heeft u echter behoefte aan een praatje, een luisterend oor of vindt u het prettig dat wij af en toe telefonisch contact met u opnemen? Geef dan uw telefoonnummer aan ons door. Dit kan via (0320) 707 159 en buiten kantooruren via een mail aan onze klantenservice. Klik op de foto om deze beter te kunnen lezen.

 


Update woensdag 1 april 2020

 • Het zorgen voor iemand gaat ‘gewoon’ door. Daar komen de zorgen bij die je je maakt: wat als mijn kind, partner, ouder het coronavirus krijgt? Wat als ik ziek word? Hoe moet het dan?
  School en dagbestedingsaanbod is gesloten. Je kunt niet naar buiten, tenzij het noodzakelijk is. En is iemand opgenomen in een verpleeghuis, dan kun je niet op bezoek; wat een verdriet!
  Hoe kun je omgaan met deze nieuwe belasting en toch een daginvulling houden, waar je voldoening uit haalt. Meer lezen? Klik dan hier.
 • Vorige week hebben we aangegeven dat we onze werkzaamheden in verband met Buurtbemiddeling ook moesten staken. Maar ook deze dienstverlening kunnen we inmiddels aangepast voortzetten. Na een telefonisch intakegesprek starten we een telefonische bemiddeling en geven advies en tips. Dus wil je een beroep doen op onze Buurtbemiddeling, neem dan via de mail contact op. Het mailadres is buurtbemiddeling@welzijnlelystad.nl. Vergeet in de mail niet je telefoonnummer te vermelden. We bellen je dan zo snel mogelijk.
 • Heb je hulp nodig in deze tijden van het coronavirus? Bel gratis 0800-0889. Klik op de foto voor een duidelijke weergave.

 


Update donderdag 26 maart 2020

 • Digitaal loket cruciale beroepen gemeente Lelystad.
  De gemeente richt ook een loket in voor ouders in cruciale beroepen, die normaal geen gebruik maken van kinderopvang. Ook zij kunnen gebruik maken van kinderopvang om zo hun belangrijke beroepen te kunnen blijven uitvoeren. Klik op loket informatie ouders.
 • Woonzorg Flevoland heeft een mooi initiatief ontwikkeld.Ze hebben de Woonzorg Flevoland Babbellijn geopend! Ook onze deelnemers van het AlzheimerTrefpunt Lelystad kunnen er gebruik van maken. Het is een mooi initiatief in deze bijzondere tijd. Voorlopig geen Alzheimer Trefpunt meer, weinig bezoek van familie/vrienden, enz.. Dat is best ingewikkeld. Daarom de Woonzorg Flevoland Babbellijn.Vanaf vandaag staat een groep van vrijwilligers telefonisch voor u klaar. Heeft u behoefte aan een praatje en wat gezelligheid, dan kunt u bellen met de Babbellijn.Het nummer is 0320 229 230  en de vrijwilligers zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 18.00 uur.

Update maandag 23 maart 2020

 • Verschillende organisaties hebben speciale telefonische hulplijnen geopend: ANBO, kbo-pcob en het Rode Kruis 070-4455888 . Daarnaast zet de Luisterlijn (0320) 310 310 in deze tijden van quarantaine alle zeilen bij om mensen 24 uur per dag, zeven dagen per week een luisterend oor te bieden.
 • Sinds gisteren zit de Luisterlijn ook in een speciale tv-spot van Omroep MAX. Hierin doet MX-directeur Jan Slagter een oproep om ‘er voor elkaar te zijn, zonder dat we bij elkaar kunnen zijn’.
 • Een kaartje sturen kan altijd. ‘Coronapost’ noemt Omapost de ludieke actie. Via de app stuur je makkelijk een zelfgemaakte foto dat als een kaartje van papier aankomt. Het Nationaal Ouderenfonds brengt ‘schrijfmaatjes’ bij elkaar, net als Postmaatje. Bij Stichting Kletsmajoor kun je een gratis ‘pen pakket’ krijgen om van je opa, oma, buurman of buurvrouw een penvriend(in) te maken.
 • De Consumentenbond waarschuwt dat criminelen een slaatje proberen te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Maar ook nepwebshops lijken in te spelen op het virus, hier worden nu bijvoorbeeld mondkapjes en handgel aangeboden. Op deze pagina vind je meer informatie over malafide webshops, phishing, nepadvertenties en ransomware.

Vrijdag 20 maart 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de overheid maatregelen getroffen die ook gevolgen hebben voor veel dienstverlening van organisaties. Wij proberen persoonlijk contact tussen mensen zoveel mogelijk te beperken. We hopen op jullie begrip.

Wanneer je er alleen voor staat en hulp nodig hebt of even een praatje wil maken met iemand dan staan deze organisaties allemaal voor je klaar. Zie afbeelding. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, bel gerust. Tijdens kantooruren zijn we telefonisch bereikbaar (0320) 707 159. Dat geldt ook voor de Sociale wijkteams. Klik dan hier. Buiten kantooruren blijven we bereikbaar via de mail. Stuur dan een berichtje naar klantenservice@welzijnlelystad.nl. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Klik op de afbeelding om deze goed te bekijken.