Volg hier het nieuws van Welzijn Lelystad in deze tijden van het coronavirus.

Update dinsdag 19 mei 2020

De reizende babbelboxen van ons team opbouwwerk staan deze week (21) in De Bastion bij de speeltuin, Kogge 3 bij de Albatros, in De Landerijen op de Oudaen bij nummer 10 en de ingang van Tjalk 34.

Onze afdeling vluchtelingenwerk werkt uiteraard ook aangepast.

Ondanks de obstakels die corona opwerpt, gaat onze juridische dienstverlenging gewoon op dezelfde voet verder en weten de cliënten ons goed te vinden. In de afgelopen weken hebben we meerdere cliënten telefonisch of per post kunnen bijstaan in het aanvragen van verlenging van hun verblijfsvergunning of hun gezinsherenigingsprocedure. Het positieve aan deze omstandigheden is dat cliënten worden gedwongen om dingen zelf te proberen en dat het hen goed lukt. Je hoort hun blijdschap nadat ze het zelfstandig hebben gedaan en hun dankbaarheid dat ondanks de afstand wij nog steeds voor hen klaar staan.

Minder leuk nieuws is dat de Nederlandse ambassades in het buitenland momenteel ook dicht zijn en dat hierdoor de nareizigers van onze cliënten hun toegekende MVV’s niet kunnen afhalen of het DNA onderzoek kunnen ondergaan. Helaas worden onze cliënten hierdoor nog langer gescheiden van hun familieleden. Wij blijven deze maatregelen goed in de gaten houden voor onze cliënten en zullen hen informeren zodra de ambassades weer opengaan.

Update dinsdag 12 mei 2020

Het is gelukkig bij velen wel bekend maar we willen er graag nogmaals op wijzen dat onze Sociaal wijkteams ook gewoon doorwerken. Je kunt op werkdagen telefonisch bereiken van 09.00 tot 12.00 uur. Klik even op de afbeelding voor meer informatie.

Update woensdag 6 mei 2020

Ook Lelystad maakt mondkapjes! Wil je deze maken of heb je als zorgprofessional mondkapjes nodig? Meld je aan!

Welzijn Lelystad heeft een coördinerende en ondersteunende functie in dit project. De mondkapjes zijn bruikbaar voor de niet-acute zorg. Een handgemaakt stoffen mondkapje biedt GEEN bescherming tegen corona, maar zorgt ervoor dat u MINDER snel andere mensen besmet. Voor gebruikers van mondkapjes hebben wij een document om te informeren hoe het mondkapje effectief en zo veilig mogelijk kan worden ingezet. We benadrukken dat de verantwoordelijkheid hiervoor te allen tijde bij de eindgebruiker ligt.

Wil je je aanmelden voor het project mondkapjes? Ga dan naar www.flevoland.maaktmondkapjes.nl

Bericht van Sociaal Werk Nederland:

Onze ruim 50.000 sociaal werkers in Nederland zijn cruciaal in deze corona-crisis. Net als de medewerkers in de zorg houden zij Nederland draaiend. Alleen wordt daaraan niet veel ruchtbaarheid gegeven: Sociaal werkers doen hun werk in stilte. Wij willen ze graag onder de aandacht brengen. De komende dagen doen we dat middels een STER-reclame!

Sociaal werkers zoeken juist nu contact. Als ouderenwerker, jongerenwerker, rond maatschappelijke opvang of vanuit buurtteams. Als verbinder tussen bewoner en vrijwilliger zoeken ze juist nu naar oplossingen. Een corona-maaltijdservice, een belcirkel voor ouderen, in contact blijven met mantelzorgers. Sociaal werkers doen dat werk vaak onzichtbaar voor de media. Maar wijkbewoners die kampen met schulden een vechtscheiding of eenzaamheid, weten heel goed wat ze aan jullie hebben.

Dank daarvoor!
Eric van der Burg, voorzitter Sociaal Werk Nederland

Klik hier om de tv-spot te bekijken.

Update maandag 4 mei 2020

Bericht op de radio van Omroep Flevoland:

Op verschillende plekken in Lelystad is sinds kort een Straatbabbelbox te vinden. Dit is een initiatief van Stichting Welzijn Lelystad. De Straatbabbelbox is een brievenbus die in een wijk of straat wordt gezet om ideeën in te doen. De box blijft een week staan en krijgt dan weer een nieuwe plek. Nieuwsgierig naar het interview met onze opbouwwerker Anna Rijpsma?

Check dan even dit artikel van Omroep Flevoland. 

Deze week staat de Babbelbox op de Friese Vlaak, Gondel 34-15, Wold 15, Botter 1904 t/m 1914 en op De Schans 19.

Videobellen met burgemeester Adema:

Volgende week op dinsdagavond 12 mei zal burgemeester Ina Adema vragen van inwoners over het coronavirus en de maatregelen in Gemeente Lelystad beantwoorden via een live videoverbinding. Hoe dat in z’n werk gaat? Klik dan even op de illustratie.

Update woensdag 29 april 2020

In de afgelopen week zijn ruim 200 jonge mantelzorgers in Lelystad verrast met een mooie heliumballon. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een broer/zus of ouder met een chronische of psychische ziekte of beperking of met een verslaving.

Dit was een initiatief van de leerlingenraad van de KBS de Golfslag uit Swifterbant. In deze coronacrisis wilden zij graag met de leerlingen iets betekenen voor kinderen die het in deze situatie extra moeilijk hebben. Zij hebben zelf sponsoren benaderd en gevonden: Mechanisatie bedrijf Weevers, Kijlstra Betonmortel en Timmerman BV, allen uit Swifterbant.

Van Welzijn Lelystad kregen alle jonge mantelzorgers een mooie kaart aan de ballon met de titel Je bent een kanjer!

Als jeugdpreventiewerker (JPW’er) ga je na al die weken toch ook je cliënten missen. Maartje Brinkman, jpw’er op het Aeres VMBO in Lelystad, stapte op de fiets en ging bij ze langs met een leuke verrassing.

Sinds deze week staat de zogenaamde reizende Straatbabbelbox op de Zandbank in Lelystad. Je kunt hierin een Shout out (Schreeuw het uit!) doen bestemd voor je familie, je vrienden of voor je collega’s. Je kunt ook een leuk idee voor je wijk aandragen. De Shout outs komen iedere week op onze social media te staan en op maandag en dinsdag besteedt Radio Lelystad aandacht aan de berichten in De Radiospits.

Update donderdag 23 april 2020

Opbouwwerk

Heb je een idee? Kom er mee!

Veel bewoners zouden graag meer doen in en met hun buurt. Maar hoe vind je elkaar en hoe bereik je samen je doel? Onze opbouwwerkers zetten jouw idee om in actie. Uiteraard corona-proof!

Verzoek van Landschapsbeheer Flevoland

Landschapsbeheer Flevoland onderzoekt hoeveel knobbelzwanen er in de bebouwde kom van Lelystad broeden en welke locaties ze daarvoor kiezen. Zonder de bewoners gaat dit niet. Dus weet u een nest? Fijn als u het even doorgeeft. Meer informatie leest u in bijgaand persbericht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink, 0320 29 49 39. Kijk ook eens naar de nieuwe rubriek Natuur, tuin en erf op onze website.

Anderhalve-meter-jongerencoaching

Afspreken met een jongerencoach? Geen probleem, toch! We maken wel ff een ommetje in de zon.
Vandaag fietste onze jongerencoach Ivan een rondje met een jongere. Kon die even z’n ei kwijt. Alternatieve werkwijze: Anderhalve-meter-jongerencoaching.

Herstelprocesonline

De Stichting Herstelproces heeft haar aanbod uitgebreid met online contactmogelijkheden. De plannen waren er al, maar door de huidige situatie waarin wij met ons allen terechtgekomen zijn is dit onderdeel sneller tot stand gekomen.

Wat voor mogelijkheden biedt Herstelprocesonline?
De medewerkers van de stichting zijn van mening dat contact een van de belangrijkste onderdelen is om je staande te houden (en niet alleen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid) daarom bieden zij via de website verschillende mogelijkheden tot contact.

Op de site staan de mogelijkheden aangeven die er zijn:

Contact via chat (17.00 – 20.00 uur)
Contact via telefoon (na aanmelding via mail, je wordt gebeld!)
Contact via beeldbellen (na aanmelding via mail, je krijgt een link via mail of app)
Contact via Whatsapp (er staat een speciaal app nummer op de site)
Contact via mail (contact@herstelprocesonline.nl)
Naast de genoemde mogelijkheden voor individueel contact, is er via chat, beeldbellen en app ook groepscontact mogelijk als eventueel alternatief voor de lotgenotengroep waar je normaal gesproken heengaat.

Binnenkort is er op de site ook de mogelijkheid om een hersteltraining te volgen die je misschien kan helpen bij je herstel.

Met wie krijg je contact?
Je komt in contact met een (fam.) ervaringsdeskundige die verbonden is aan de Stichting Herstelproces of aan Boedies. Afhankelijk van de drukte kan het zijn dat je contact krijgt met ervaringsdeskundigen van het Praktijkhuis Harderwijk, het Fries Platform Ervaringsdeskundigheid of het Platform Ervaringsdeskundigen Noord-Veluwe.

Voor wie is Herstelprocesonline bedoeld?
Herstelprocesonline is bedoeld voor iedereen die in deze tijd graag contact zou willen hebben. Of je nou depressieve klachten hebt, angstig bent of eenzaam, het maakt niet uit. De betrokken medewerkers staan klaar om iedereen te woord te staan. Stichting Herstelproces is van mening dat de ondersteuning die de medewerkers kunnen geven voor iedereen beschikbaar moet zijn die even een steuntje in de rug nodig heeft of even zijn/haar verhaal kwijt moet.

Ben ik ook welkom als ik suïcidale gedachten heb?
Ja, dan ben je zeker welkom. De ervaringsdeskundigen van Boedies hebben zelf te maken gehad met suïcidale gedachten, zij weten als geen ander hoe belangrijk het is om er over te kunnen praten. Zij voeren vaker ondersteunende gesprekken rondom het thema suïcidaliteit/zelfdoding en zijn de initiatiefnemers van de lotgenotengroep Suïcidale Gedachten die normaal gesproken in Leeuwarden bijeenkomt.

www.herstelprocesonline.nl                  contact@herstelprocesonline.nl

Update vrijdag 17 april 2020

Het campagneteam ‘Samen tegen Corona’ heeft een informatieblad ontwikkeld met praktische tips voor als de spanningen thuis te hoog oplopen en er onveilige situaties dreigen te ontstaan ten tijde van deze coronacrisis. Wil je hier meer over lezen, klik dan op dit Informatieblad Wat als de spanningen thuis oplopen?

Ook deze flyer biedt nuttige informatie.

Update donderdag 9 april 2020

De corona-maatregelen hebben een enorme impact. En in het bijzonder op ouders en kinderen. Ineens zijn de kinderen allemaal thuis, wordt van u als ouder(s) gevraagd om te begeleiden van het schoolwerk en gaan allerlei activiteiten niet meer door. Hoe ga je hiermee om? Hoe houd je het gezellig met elkaar? Waar kan je nog terecht als je hulp nodig hebt? Op de website van het Jeugd- en Gezinsteam vindt u informatie, tips en leuke ideeën over onderwerpen:

 • Praktische informatie over de maatregelen
 • Tips voor ouderschap en voor jezelf
 • Tips voor schoolwerk en over leuke ideeën
 • Hulp nodig? Kijk wie in Lelystad je kan helpen

 


Update woensdag 8 april 2020

Beweging is belangrijk. Juist in deze tijd dat het coronavirus ouderen verplicht om thuis te blijven, is het een uitdaging om in beweging te blijven. En beweging is essentieel voor iedereen en vooral voor deze ouderen. De leefstijlwijkcoaches van Welzijn Lelystad en de Gezonde Wijkaanpak helpen de bewoners van De Hoven (en andere woonzorgcentra) hierbij. Door de leefstijlkar ter beschikking te stellen, zorgmedewerkers te ondersteunen met passende informatie en filmpjes, materialen die bijdragen en oefeningen voor de ouderen. Zo komt er o.a. een poster voor de bewoners waarmee zij met voorbeelden van oefeningen kunnen zorgen dat zij in conditie blijven en hun lichaam fit houden. Samen kunnen wij het coronavirus aan!

Een chauffeur van onze vervoersservice De Opstap  ….

Gister avond heb ik een rondje gebeld naar de mensen die ik vaak rijd.

Gewoon om te vragen hoe het gaat.

Met iedereen gaat het goed.

Alleen vervelen ze zich.  En missen ze ons..


Update maandag 6 april 2020

 • Alle scholen zijn dicht en leerlingen doen thuis hun huiswerk en niet elk kind beschikt over een eigen tablet. Met deze bijna 40 gebruikte tablets kunnen we deze kinderen helpen. Vandaag overhandigde Jan Dekker (li) de tablets aan Bas Flos (re) van stichting SchOOL. Updates gaan verder onder de foto.

 • Voor de zekerheid willen we toch nog een keer wijzen op het feit dat de richtlijnen van Kabinet en RIVM zijn verscherpt wat onder meer inhoudt dat ook onze maatregelen die van kracht zijn nu tot 1 juni zijn verlengd.

Update vrijdag 3 april 2020

Bij het Aandachtcentrum van Mantelkring kunnen mantelzorgers terecht voor een luisterend oor, ook na de coronacrisis. Voor mensen met een klein sociaal netwerk. Het Aandachtcentrum van OpenJeHart is er voor een luisterend oor, ook na de coronacrisis. Telefoon: 088-7878988

 • Een positive High Five! Een heel leuk initiatief van Benjamin, Dorien, Matthias, Menno en Zoë uit Lelystad.  Klik hier om een High Five te geven.
 • Veel van onze medewerkers werken thuis gewoon door. Dat is niet altijd even eenvoudig. Dit zijn de tips Health2Work die wij hen geven.
 • Door het coronavirus moesten wij tijdelijk de huisbezoeken aan zelfstandig wonende ouderen stopzetten.  Heeft u echter behoefte aan een praatje, een luisterend oor of vindt u het prettig dat wij af en toe telefonisch contact met u opnemen? Geef dan uw telefoonnummer aan ons door. Dit kan via (0320) 707 159 en buiten kantooruren via een mail aan onze klantenservice. Klik op de foto om deze beter te kunnen lezen.

 


Update woensdag 1 april 2020

 • Het zorgen voor iemand gaat ‘gewoon’ door. Daar komen de zorgen bij die je je maakt: wat als mijn kind, partner, ouder het coronavirus krijgt? Wat als ik ziek word? Hoe moet het dan?
  School en dagbestedingsaanbod is gesloten. Je kunt niet naar buiten, tenzij het noodzakelijk is. En is iemand opgenomen in een verpleeghuis, dan kun je niet op bezoek; wat een verdriet!
  Hoe kun je omgaan met deze nieuwe belasting en toch een daginvulling houden, waar je voldoening uit haalt. Meer lezen? Klik dan hier.
 • Vorige week hebben we aangegeven dat we onze werkzaamheden in verband met Buurtbemiddeling ook moesten staken. Maar ook deze dienstverlening kunnen we inmiddels aangepast voortzetten. Na een telefonisch intakegesprek starten we een telefonische bemiddeling en geven advies en tips. Dus wil je een beroep doen op onze Buurtbemiddeling, neem dan via de mail contact op. Het mailadres is buurtbemiddeling@welzijnlelystad.nl. Vergeet in de mail niet je telefoonnummer te vermelden. We bellen je dan zo snel mogelijk.
 • Heb je hulp nodig in deze tijden van het coronavirus? Bel gratis 0800-0889. Klik op de foto voor een duidelijke weergave.

 


Update donderdag 26 maart 2020

 • Digitaal loket cruciale beroepen gemeente Lelystad.
  De gemeente richt ook een loket in voor ouders in cruciale beroepen, die normaal geen gebruik maken van kinderopvang. Ook zij kunnen gebruik maken van kinderopvang om zo hun belangrijke beroepen te kunnen blijven uitvoeren. Klik op loket informatie ouders.
 • Woonzorg Flevoland heeft een mooi initiatief ontwikkeld.Ze hebben de Woonzorg Flevoland Babbellijn geopend! Ook onze deelnemers van het AlzheimerTrefpunt Lelystad kunnen er gebruik van maken. Het is een mooi initiatief in deze bijzondere tijd. Voorlopig geen Alzheimer Trefpunt meer, weinig bezoek van familie/vrienden, enz.. Dat is best ingewikkeld. Daarom de Woonzorg Flevoland Babbellijn.Vanaf vandaag staat een groep van vrijwilligers telefonisch voor u klaar. Heeft u behoefte aan een praatje en wat gezelligheid, dan kunt u bellen met de Babbellijn.Het nummer is 0320 229 230  en de vrijwilligers zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 18.00 uur.

Update maandag 23 maart 2020

 • Verschillende organisaties hebben speciale telefonische hulplijnen geopend: ANBO, kbo-pcob en het Rode Kruis 070-4455888 . Daarnaast zet de Luisterlijn (0320) 310 310 in deze tijden van quarantaine alle zeilen bij om mensen 24 uur per dag, zeven dagen per week een luisterend oor te bieden.
 • Sinds gisteren zit de Luisterlijn ook in een speciale tv-spot van Omroep MAX. Hierin doet MX-directeur Jan Slagter een oproep om ‘er voor elkaar te zijn, zonder dat we bij elkaar kunnen zijn’.
 • Een kaartje sturen kan altijd. ‘Coronapost’ noemt Omapost de ludieke actie. Via de app stuur je makkelijk een zelfgemaakte foto dat als een kaartje van papier aankomt. Het Nationaal Ouderenfonds brengt ‘schrijfmaatjes’ bij elkaar, net als Postmaatje. Bij Stichting Kletsmajoor kun je een gratis ‘pen pakket’ krijgen om van je opa, oma, buurman of buurvrouw een penvriend(in) te maken.
 • De Consumentenbond waarschuwt dat criminelen een slaatje proberen te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Maar ook nepwebshops lijken in te spelen op het virus, hier worden nu bijvoorbeeld mondkapjes en handgel aangeboden. Op deze pagina vind je meer informatie over malafide webshops, phishing, nepadvertenties en ransomware.

Vrijdag 20 maart 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de overheid maatregelen getroffen die ook gevolgen hebben voor veel dienstverlening van organisaties. Wij proberen persoonlijk contact tussen mensen zoveel mogelijk te beperken. We hopen op jullie begrip.

Wanneer je er alleen voor staat en hulp nodig hebt of even een praatje wil maken met iemand dan staan deze organisaties allemaal voor je klaar. Zie afbeelding. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, bel gerust. Tijdens kantooruren zijn we telefonisch bereikbaar (0320) 707 159. Dat geldt ook voor de Sociale wijkteams. Klik dan hier. Buiten kantooruren blijven we bereikbaar via de mail. Stuur dan een berichtje naar klantenservice@welzijnlelystad.nl. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Klik op de afbeelding om deze goed te bekijken.