Brussencursus jonge mantelzorgers

19 maart 2024

De brussencursus  voor jonge mantelzorgers begint weer op 19 maart Brussen zijn kinderen die een broer of zus hebben met een beperking of ziekte. Tijdens vijf bijeenkomsten kunnen ze ervaringen delen met leeftijdsgenoten. Ze krijgen informatie over wat er met hun broer of zus aan de hand is, gevoelens worden besproken en ze leren hoe ze met de thuissituatie om kunnen gaan.

‘Voor brussen is het belangrijk dat ze erover kunnen praten en dat ze hun gevoelens kunnen uiten’, legt consulent jonge mantelzorgers Liesbeth Krouwel van Welzijn Lelystad uit. ‘Ik ben er ook nog’, is volgens Liesbeth een veelgehoorde uitspraak. Net als: ‘als we ruzie hebben, moet ik altijd verstandig zijn en ‘ik moet altijd rekening met mijn broer houden’. Liesbeth: ‘Het is voor hen niet altijd even duidelijk wat er precies met hun broer of zus aan de hand is.’

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Thema’s als gevoelens uiten en de plaats van het kind in het gezin komen op een interactieve manier aan bod. Hierbij kun je denken aan groepsspelletjes, knutselen, etc.  Kinderen krijgen ook opdrachten mee om thuis te maken.