Irritatie, overlast, conflicten, burenruzies Je huis is je thuis, de plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust komt. Soms wordt die rust verstoord, bijvoorbeeld door lawaai van de buren. Vaak helpt het om daar met de buren over te praten, soms lukt dat niet. Irritaties over en weer…
De Buurthub staat voor ontmoeting, hulp en samenwerking. Het is een plek waar wijkbewoners altijd kunnen binnenlopen, elkaar ontmoeten, informatie ophalen en deelnemen aan activiteiten die worden georganiseerd door de organisaties en wijkbewoners zelf! In de Buurthub zijn professionals van Welzijn Lelystad, Centrada, Werkbedrijf Lelystad, de gemeente en andere organisaties…
Ieder stadsdeel heeft ook een buurtkamer: een plek waar inwoners elkaar ontmoeten. Je bent welkom om gewoon eens binnen te stappen voor een kopje koffie of thee. Er zijn activiteiten waar je aan mee kunt doen, maar veel mensen nemen ook hun eigen spullen mee. Een puzzel, een puzzelboekje of…
De buurtwerkers zijn de ogen en de oren van de wijk. Ze weten wat er speelt, letten op of er zorg nodig is en helpen bewoners met leuke ideeën voor de buurt op weg. Fietsend door de wijken van Lelystad knopen ze een praatje aan. Gewoon om te kijken hoe…
Als je ouder wordt en nog zelfstandig woont, kan praktische hulp of advies prettig zijn. Voor het schoonmaken of als er een (medisch) hulpmiddel nodig is, bijvoorbeeld. Onze vrijwilligers komen graag langs om mee te denken en deze praktische problemen op te lossen. Zij komen thuis op bezoek om…
Als mantelzorger zorg jij voor een naaste die (chronisch) ziek is. Dat doe je uit liefde of uit noodzaak. Naast je eigen dagelijkse bezigheden, de zorg voor je gezin, werk of opleiding. Welzijn Lelystad biedt je praktische hulp en ondersteuning. Je kunt bij ons terecht voor: Informatie en advies over…
Je bent er vast wel een keer binnen geweest. In de Hanzeborg of de Atolplaza,in de Waterbever of de Dukdalf of in wijkcentrum Zuiderzee in het oudste deel van de stad. In elk stadsdeel is een wijkcentrum. Dan is het je vast wel opgevallen dat deze centra voor diverse doeleinden…
Respijtzorg is de tijdelijke en volledige overname van de mantelzorg om de mantelzorger even vrijaf te geven. Als mantelzorger is het goed om soms eens even uit te rusten of je zelf op te laden, waardoor de zorg beter volgehouden kan worden. In de digitale respijtwijzer…
Heb jij in je gezin veel zorgen dan kan het fijn zijn als een vrijwilliger samen met jou oploopt. De vrijwilliger De gezinsvrijwilliger komt langdurig eens per week of twee weken langs om jou met van alles te helpen, zoals: Het op orde maken van je papierenHet opvoeden van je…
Kun je wel wat hulp gebruiken bij praktische zaken, zoals het huishouden of vervoer? Wil je actief blijven of heb je een idee om de buurt te verbeteren? Lukt zelfstandig wonen niet meer zo goed? Ondersteuning aanvragen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Het Sociaal wijkteam is er voor jou.
Er zijn situaties of omstandigheden waarbij je als ouder terug wilt vallen op je netwerk. Alleen is dit het helaas niet altijd mogelijk. Dan is het goed om te weten dat er steunouders zijn. Dit zijn vrijwilligers die met liefde jouw kind opvangen zodat jij even op adem kunt komen.
De zorgvrijwilligers van Welzijn Lelystad kunnen je helpen als je tijdelijk hulp nodig hebt. Zo zijn er maatjes die bij je thuis op bezoek komen om je te helpen bij alledaagse bezigheden. Ook zijn er zorgvrijwilligers om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten, zodat zij even op adem kunnen komen. Maatjesproject Het…
Ben je zelf minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van anderen? Maak gerust gebruik van ANWB AutoMaatje. Deze vervoerservice draait volledig op vrijwillige chauffeurs. Zij gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding (€0,35) per kilometer en eventuele parkeerkosten aan de vrijwillige chauffeur. Het vervoer beperkt zich…
Niet iedereen kan beschikken over eigen vervoer. De Opstap biedt daarvoor een oplossing. Wil je ergens naar toe maar heb je zelf geen vervoer? Neem dan contact met ons op. Onze vervoerservice De Opstap richt zich vooral op inwoners van Lelystad van 55 jaar en ouder. De Opstap is beschikbaar…
Ben jij gevlucht uit je land en zoek je hulp bij het opbouwen van je leven in Nederland? Dan kan vluchtelingenwerk je hierbij misschien helpen. Maatschappelijke begeleiding Ons team vluchtelingenwerk ondersteunt statushouders vanaf het moment van huisvesting in Lelystad tot een jaar daarna. Na het jaar maatschappelijke begeleiding kun je…
Als je weet dat je niet meer beter wordt, kan je behoefte hebben aan een luisterend oor en aan emotionele ondersteuning. Naast de ondersteuning van huisarts en thuiszorg kun je een beroep doen op vrijwilligers van Welzijn Lelystad. Als je voor een ernstig zieke naaste zorgt kan dat zwaar zijn.
Andere mensen leren kennen, een hobby oppakken of meedoen met een activiteit bij jou in de buurt. De welzijnscoaches van Welzijn Lelystad kijken graag samen met jou wat bij je past. Ze hebben een goed overzicht van alle activiteiten, initiatieven, verenigingen en (zorg)organisaties in Lelystad. ‘Wij zijn de wegwijzers en…
Als je naar het ziekenhuis moet of een andere zorgafspraak hebt, kan het prettig zijn als er iemand meegaat. Speciaal opgeleide vrijwilligers van Patiëntsupport gaan graag mee naar het ziekenhuis, ook buiten Lelystad. Deze vrijwilligers bieden steun en helpen om alle informatie te begrijpen en zij dragen deze ook over…