Steuntje in de rug nodig? Wij zijn er voor jou

De zorgvrijwilligers van Welzijn Lelystad kunnen je helpen als je tijdelijk hulp nodig hebt. Zo zijn er maatjes die bij je thuis op bezoek komen om je te helpen bij alledaagse bezigheden. Ook zijn er zorgvrijwilligers om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten, zodat zij even op adem kunnen komen.

Maatjesproject

Het maatjesproject is bedoeld om zelfstandig wonende hulpvragers tijdelijk een steuntje in de rug te bieden. Gelukkig kunnen we rekenen op een trouwe groep van zorgvrijwilligers. Zij zijn er in lastige periodes en helpen bij het opbouwen van sociale contacten, bijvoorbeeld. De hulp is tijdelijk en erop gericht om weer zelfredzaam te worden. Zorgvrijwilligers zijn ter overbrugging naar een permanente oplossing.

Bij het maatjesproject is er sprake van een een-op-een situatie. Het maatje komt bij de hulpvrager thuis op bezoek of ze trekken er samen op uit. Een praatje maken, boodschappen doen, meedoen aan activiteiten worden en nieuwe mensen leren kennen.  

Goed om te weten: het maatjesproject sluit helaas niet aan bij GGZ-problematiek.

Respijtzorg

Mantelzorg kan voldoening geven en kan ook zwaar zijn, wanneer je intensief en langdurig voor een naaste zorgt. Om deze zorg vol te kunnen houden is het belangrijk dat je de zorg met enige regelmaat kunt overdragen, zodat je tijd en ruimte hebt voor jezelf, hobby’s, ontspanning en rust. Weet dan dat er respijtzorg is: tijdelijke en volledige overname van de mantelzorg.

Onze zorgvrijwilligers komen bij jou thuis om jouw naaste gezelschap te houden. Dit kan één keer in de week structureel of incidenteel zijn. Zo heb jij je handen vrij om iets anders te doen of om even tijd voor jezelf te hebben. De vrijwilliger kan ook samen met je partner of familielid een activiteit ondernemen, denk bijvoorbeeld aan wandelen en of  een spelletje doen.

Goed om te weten: een zorgvrijwilliger verricht geen persoonlijke verzorgingstaken bij de zorgvrager.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.