Welzijnscoach

Andere mensen leren kennen, een hobby oppakken of meedoen met een activiteit bij jou in de buurt. De welzijnscoaches van Welzijn Lelystad kijken graag samen met jou wat bij je past. Ze hebben een goed overzicht van alle activiteiten, initiatieven, verenigingen en (zorg)organisaties in Lelystad. ‘Wij zijn de wegwijzers en verbinders in de stad’, vertelt welzijnscoach Janet Smid.

Zinvol

Een welzijnscoach is geen hulpverlener, maar kent het aanbod in Lelystad goed. ‘Wij komen bij mensen thuis en nemen de tijd om te kijken wat je kunt doen om je leven zinvoller te maken. Loop je tegen bepaalde zaken in je dagelijks leven aan en weet je niet goed waar je terechtkunt? Wij zijn er voor je!’, zegt welzijnscoach Charlotte Nijland.

Mee naar activiteiten

Soms kan de drempel best hoog zijn om ergens alleen naar binnen te stappen en dan gaat de welzijnscoach mee. ‘We bellen na een tijdje om te horen hoe het gaat en hoe het bevalt. Soms is het toch niet helemaal wat iemand ervan verwachtte en dan zoeken we verder’, vertelt Janet. ‘We lopen een tijd mee en daarna gaat iemand alleen verder, met een groter eigen netwerk.’

Steuntje in de rug

De welzijnscoaches zijn er voor iedere volwassene in Lelystad die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. ‘Een dierbare verliezen, zorgen over je financiën na bijvoorbeeld een scheiding of een partner die ziek wordt; daar kan iedereen mee te maken krijgen’, legt Janet uit. ‘Zo was ik bij een mevrouw die zich zorgen maakte over haar man met lichte dementie. Hij vond biljarten erg leuk en dat regelden we samen. Meneer vond het erg leuk om er uit te zijn en zijn vrouw kon even op adem komen.’

Welzijn op Recept

De welzijnscoaches werken met vrijwel alle huisartsen en praktijkondersteuners in Lelystad samen. Dit noem je Welzijn op Recept. ‘We werken binnen Welzijn op Recept volgens het principe Positieve Gezondheid. Dit is een brede kijk op gezondheid, waarbij lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren met elkaar in verbinding staan. Gezondheid gaat namelijk verder dan alleen lichamelijk gezond zijn.