Steunouder

De zorg voor kinderen kan soms erg zwaar zijn. Zo nu en dan heb je even rust nodig. Dan kan het inzetten van een steunouder fijn zijn. Jouw kind krijgt bij de steunouder aandacht en jij hebt dan tijd voor jezelf. Je kunt als ouder de zorg voor je kind delen met de steunouder.

Steunouders

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen. Een gezin, stellen of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Een steunouder biedt een kind een dag of een dagdeel een gezellig thuis. Hoe vaak en hoe lang hangt af van de behoefte van jouw kind en de mogelijkheden van de steunouder. Zo geven steunouders gezinnen een steuntje in de rug.

Hoe

In overleg met jou, de coördinator en de steunouder spreken we af wanneer je kind naar de steunouder gaat. We zoeken iemand dicht bij jou in de buurt. Om te beginnen voor 3 maanden, maar vaak ook langer. Altijd in overleg met jou. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten we met een periode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. De meeste kinderen vinden het leuk extra aandacht te krijgen en nieuwe ervaringen op te doen en genieten van hun uitjes naar de steunouder. En als ouder kun je de zorg voor je kind een beetje delen met iemand anders en sta je er minder alleen voor.

Steunouder is vrijwillig en gratis. Je maakt samen met de steunouder en de coördinator afspraken. Bijvoorbeeld over het halen en brengen en wat je kind meeneemt. De coördinator blijft beschikbaar voor vragen gedurende het hele traject voor zowel de steunouder als voor de ouder van het kind.

Veilig

De veiligheid van een kind is voor iedereen belangrijk! Bij aanmelding
van Steunouders bespreken we alle belangrijke onderwerpen zodat we zeker weten dat we een goed gezin kiezen. Steunouders moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en zijn verplicht de trainingen van Steunouder te volgen.