Steunouder

Er zijn situaties of omstandigheden waarbij je als ouder terug wilt vallen op je netwerk. Alleen is dit het helaas niet altijd mogelijk. Dan is het goed om te weten dat er steunouders zijn. Dit zijn vrijwilligers die met liefde jouw kind opvangen zodat jij even op adem kunt komen.

Steuntje in de rug

Je gezin kan door allerlei redenen tijdelijk overbelast raken. Doordat een van jullie ziek is of een beperking heeft, na een scheiding of als er om andere redenen veel stress en zorgen zijn.

Het gezin van Louise vond na de scheiding de balans terug dankzij de hulp van steunouder Farina: ‘Dat vind ik het mooie van steunouderschap: je hoeft het als ouder niet alleen te doen. Ook al houd je nog zoveel van je kinderen, opvoeden is soms gewoon moeilijk. En dan is het belangrijk dat je zelf ook even kunt ontspannen.

Een goede match

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen. Alleenstaanden, gezinnen, stellen of opa’s en oma’s. Zij bieden jouw kind een dag(deel) een gastvrij thuis. Het begint altijd met een goede match tussen jou en de steunouder. Daar nemen we de tijd voor. We maken samen afspraken over hoe vaak en hoe lang je kind naar een steunouder gaat.

Steunouder: vrijwillig en gratis

Steunouder is vrijwillig en gratis. Je maakt samen met de steunouder en de coördinator afspraken. Bijvoorbeeld over het halen en brengen en wat je kind meeneemt. De coördinator is voor jou en de steunouder beschikbaar voor vragen.

Veiligheid van je kind

De veiligheid van een kind is voor iedereen belangrijk! Bij aanmelding bespreken we alle belangrijke onderwerpen, zodat we zeker weten dat we een goed gezin kiezen. Steunouders moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en zijn verplicht de trainingen van Steunouder te volgen.

Meer weten? Bekijk dan de video.