‘Brussencursus’ voor jonge mantelzorgers

04 maart 2024

De brussencursus voor jonge mantelzorgers begint weer vanaf 19 maart. Brussen zijn kinderen die een broer of zus hebben met een beperking of ziekte. Tijdens vijf bijeenkomsten kunnen ze ervaringen delen met leeftijdsgenoten. Ze krijgen informatie over wat er met hun broer of zus aan de hand is, gevoelens worden besproken en ze leren hoe ze met de thuissituatie om kunnen gaan.

Gevoelens uiten

‘Voor brussen is het belangrijk dat ze erover kunnen praten en dat ze hun gevoelens kunnen uiten’, legt consulent jonge mantelzorgers Liesbeth Krouwel van Welzijn Lelystad uit. ‘Ik ben er ook nog’, is volgens Liesbeth een veelgehoorde uitspraak. Net als: ‘als we ruzie hebben, moet ik altijd verstandig zijn en ‘ik moet altijd rekening met mijn broer houden’. Liesbeth: ‘Het is voor hen niet altijd even duidelijk wat er precies met hun broer of zus aan de hand is.’

Interactieve werkvormen

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Thema’s als gevoelens uiten en de plaats van het kind in het gezin komen op een interactieve manier aan bod. Hierbij kun je denken aan groepsspelletjes, knutselen, etc.  Kinderen krijgen ook opdrachten mee om thuis te maken.

Aanmelden brussencursus

De cursus is bedoeld voor ‘brussen’ tussen de 7 en 12 jaar en vindt plaats op 19 en 26 maart, 2, 9 en 23 april van 15.45 tot 16.45 uur in Hanzeborg, Koningsbergenstraat 201 a in Lelystad.  Voordat de cursus start, neemt Liesbeth contact met ouders op, om te vragen of er thema’s zijn die voor hun kind speciale aandacht nodig hebben tijdens de cursus. Als afronding worden de ouders aan het einde van de laatste bijeenkomst uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. En blikken we met elkaar terug op de cursus.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze cursus. Aanmelden is nodig en kan via jongemantelzorg@welzijnlelystad.nl