Buurtwerk: omzien naar elkaar

04 april 2024

Een creaclub leiden in het buurtcentrum. Je kooktalenten inzetten voor buurtgenoten. Andere mensen ontmoeten. Een lief- en leedstraat opzetten in jouw wijk. Vrijwillig buurtbemiddelaar zijn en zorgen dat je als buren prettig woont. Buurtwerk helpt inwoners dát te realiseren. Leden van de gemeenteraad luisterden onlangs in Hanzeborg ademloos naar het verhaal van inwoners zelf. ‘Ik leef iedere week naar de buurtkamer toe.’

Welzijn op recept

Inwoners kunnen op meerdere manieren in contact komen met het buurtwerk. Via de welzijnscoach, zoals Ahilja deed. Zij kreeg medicijnen én een verwijzing naar de welzijnscoach voorgeschreven toen ze depressief was. Daarin is zij geen uitzondering: bijna de helft van de huisartsconsulten gaat om psychosociale problemen. ‘De welzijnscoach nam de tijd om te kijken wat ik nodig had. Nu ga ik iedere week naar de buurtkamer en heb ik nieuwe mensen leren kennen. Ik  ben zo dankbaar, ik heb er een familie bij en ik gebruik ook geen medicijnen meer!’

Vaste gast in de buurtkamer

Ook Jan is een vaste bezoeker van de buurtkamer, waar er meerdere van zijn in Lelystad. ‘Mijn vrouw en ik waren 45 jaar samen. Ik kende hier eigenlijk niemand toen ze overleed, omdat we hier nog niet zo lang woonden’, blikt hij terug. ‘Ja, ik was best eenzaam. Dus toen ik een berichtje in de Flevopost zag over de buurtkamer in de Hoven, ging ik gewoon eens kijken. Ik werd daar zo hartelijk ontvangen. “Je komt toch volgende week weer”, vragen ze dan. Ik leef er echt naar toe.’ Jan is ook trouwe bezoeker van het buurtrestaurant in de Waterbever, waar leerlingen van praktijkschool de Steiger een driegangenmenu koken.

Sterren van de hemel koken

Florian kookt iedere donderdagmiddag de sterren van de hemel in Atolplaza. ‘Ik zei tegen buurtwerker Ronnie dat ik wel een beetje kan koken. Het begon met een gebakken ei en inmiddels maak ik van alles: stamppot, chow mein, kerrie kip of gevulde paprika. Als ik de mensen zie genieten van het eten dat ik maak, dan ben ik blij. Ondertussen helpt Ronnie mij met de dingen waar ik tegenaan loop en heeft hij mij bijvoorbeeld in contact gebracht met Kwintes.’

Buurtwerk: ogen en oren in de wijk

‘Onze buurtwerkers zijn de ogen en oren in de wijk. Ze knopen op straat een praatje aan met inwoners, weten de weg naar partners als er zorg nodig is en voorkomen daarmee zwaardere zorg’, vertelt directeur-bestuurder Marieke Voogt. ‘Ze helpen ook inwoners met een leuk idee voor de buurt op weg.’

Lief- en leedstraat: naar elkaar omkijken

Een lief- en leedstraat is daar een mooi voorbeeld van. Daar zijn er nu acht van in Lelystad, waarvan Sharida er eentje in de Kempenaar beheert. ‘We krijgen van Welzijn 150 euro contant in een mooie versierde glazen pot. Met dit bedrag kan ik een aardigheidje kopen bij een geboorte, overlijden, een nieuwe buur of als iemand een oppepper kan gebruiken. Mooi dat we zo naar elkaar om kunnen kijken. ’ Buurtwerker Daimy Dielingen:  ‘Ik gun iedere straat in Lelystad een Sharida.’

Buurtwerk brengt mensen samen

Iets betekenen voor een ander. Prettig wonen. Lekker in je vel zitten. Andere mensen ontmoeten. Alledaagse zaken, waar we pas bij stilstaan als het niet (meer) vanzelf gaat. Buurtwerk brengt mensen samen en helpt  ze hun talenten te ontdekken én in te zetten voor een ander. ‘Want, wij zijn er voor elkaar.’