Dagje uit voor jonge mantelzorgers

06 mei 2024

Wij bieden samen met de gemeente Lelystad kinderen die opgroeien in een zorgsituatie een ontspannen dagje uit. Het jaarlijkse uitje van jonge mantelzorgers vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juni in Amsterdam. De jonge mantelzorgers gaan dan onder meer naar Nemo Science Museum en Madame Tussauds.

Nemo en Madame Tussauds

Het team jonge mantelzorgondersteuning heeft een mooi programma samengesteld. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar gaan deze dag naar museum Nemo en tieners (13-18 jaar) gaan naar Madame Tussauds. ‘Wij organiseren ieder jaar een uitje voor jonge mantelzorgers, omdat het belangrijk is dat jonge mantelzorgers ook even zonder zorgen kunnen zijn’, legt Wouter Biesmans uit.

Ontspannen uitje

Thuis is daar lang niet altijd de tijd en ruimte voor, vult zijn collega Liesbeth Krouwel aan. ‘Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid waarbij sprake is van een chronische ziekte, beperking, verslaving of een psychische aandoening. Even ontspannen is dan niet altijd even vanzelfsprekend.’

Drie keer zorgen

Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften.

Aan het jaarlijkse uitje zijn geen kosten verbonden. Opgeven kan tot 27 mei via jongemantelzorg@welzijnlelystad.nl