Dementheek Lelystad

02 maart 2022

Een dementheek is een informatie-, advies- en uitleencentrum voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionals. Het is gericht op de ondersteuning en welzijn van mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. In Lelystad is de dementheek niet één plek, maar worden er op verschillende locaties inloopspreekuren gehouden.

Informatie:
Tijdens de inloopspreekuren kan je terecht voor informatie over de ziekte dementie en over alle hulp en steun die mogelijk is. Er is altijd een vrijwilliger aanwezig en een casemanager dementie is (op afroep of ter plaatse) stand-by om vragen te beantwoorden.

Advies:
In de dementheek kan je terecht voor een persoonlijk gesprek over je situatie. Er is altijd iemand met kennis en/of ervaring aanwezig om met je in gesprek te gaan over je situatie en waar je tegenaan loopt. Door in gesprek te gaan kan deze persoon met zijn/haar ervaringen en achterliggende netwerk je adviseren over de juiste ondersteuning.

Uitleen:
In de FlevoMeer Bibliotheek tref je boeken en dvd’s aan met informatie over dementie. Bijvoorbeeld hoe je hiermee om kunt gaan en wat het betekent voor jou en je omgeving/partner. Ook staan onze Wonderfoons in de bibliotheek. Daarnaast is de dementheek in het bezit van een collectie hulpmiddelen, zoals tablet de Compaan, de robotkat en het herinneringendoosje. Je kunt een afspraak maken om deze hulpmiddelen uit te proberen, zodat je kunt ervaren wat deze voor jou en je omgeving kunnen betekenen. Tijdens de inloopspreekuren kan je de materialen bekijken in een catalogus.