‘Geweldige hulp tijdens NL Doet’

15 maart 2024

Met veel enthousiasme staken onze collega’s de handen uit de mouwen tijdens NL Doet op 15 maart. Woonzorg Flevoland, kringloopwinkel de Groene Sluis, theatervereniging JTL en de Ruiltuin waren blij met deze extra handen. Van bloembakken in elkaar zetten, het schilderen van decorstukken tot het aankleden en decoreren van een hal: er werd heel wat werk verzet.

Vrijwilligerswerk

Onze collega’s gingen in teams op vijf plekken in Lelystad aan de slag. Voor de Groene Sluis kwam de hulp op een goed moment. Het is bijna tijd om de voorjaarscollectie kleding in de rekken te hangen en dan is het wel zo fijn als de ramen zijn gelapt. Ook sloegen medewerkers paaltjes in de grond op de parkeerplaats, die moeten voorkomen dat auto’s tijdens het inparkeren tegen het raam aankomen. Tot slot werd een grote partytent uitgeruimd, afgebroken en schoon opgeruimd.

‘Heel fijn dat Welzijn Lelystad ons uit de brand helpt met klussen zoals deze. Die blijven al een poosje liggen, omdat onze vrijwilligers daar in de dagelijkse flow niet aan toekomen. Dus ik vind het echt geweldig dat we daar hulp bij krijgen’, reageerde teamleider Janneke Pikkert enthousiast.

Tulpenroute bij de Uiterton

Snoeien, de hedra bijwerken, onkruid wieden en wortelresten van struiken verwijderen: in de Ruiltuin kwam er flink wat spierkracht aan te pas. Tot blijdschap van Riet van Leeuwen, waarnemend voorzitter en secretaris. ‘Gelukkig zijn er vandaag veel vrijwilligers die ons helpen, want we zijn nog met vier tachtigjarige vrijwilligers. Behalve Remco, die is 44 en lekker jong. Hij weet ontzettend veel van bloemen en planten.’  

De tuin opknappen stond al langer op het verlanglijstje bij woonzorgcentrum de Uiterton. Tijdens NL Doet werd daar een begin mee gemaakt. In de bloembakken die collega’s van Welzijn Lelystad samen met bewoners in elkaar zetten en schilderden, komen eind april bloemen. ‘We willen een soort tulpenroute uitzetten in de tuin, we hebben 35 verschillende tulpen in emmers, die kunnen we dan in de bakken zetten. Dan kan iedereen daar langs lopen’, zei Inge Szerkowski namens de Uiterton.

Decoreren van de hal

Voor de bewoners van Hanzeborg ging een langgekoesterde wens in vervulling: het aankleden van de centrale hal. ‘Onze bewoners vroegen hier vaak naar en het is fijn dat we dit tijdens NL Doet konden realiseren’, vertelde Aryan de Vos. Op het plateau boven de schuifdeuren, waar je vanaf de eerste verdieping op kijkt, staat nu een prachtige toog met kunstbloemen en hedra op een grasmat.

Het schoolplein en de tuin van Theatervereniging JTL liggen er sinds vrijdag weer keurig bij. Ook is decoropslag gesorteerd en zijn decorstukken geschilderd. ‘Alles ziet er zo netjes uit. Enorm fijn deze hulp. Hier komen we zelf niet aan toe’, reageerde Hetty Beugelink van JTL enthousiast.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

De Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad ondersteunt maatschappelijke organisaties en inwoners bij het vinden van de juiste match. De Vrijwilligerscentrale stimuleert alle vormen van vrijwillige inzet in Lelystad.  Naast alle organisaties die al verbonden zijn aan het platform, werkt de Vrijwilligerscentrale onder andere samen met NLvoorElkaar, Werkbedrijf Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en de gemeente Lelystad.  ‘Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving’, vertelt manager Mirella Dijks van Welzijn Lelystad. ‘Dankzij de inzet van vele vrijwilligers kunnen inwoners langer zelfstandig functioneren en meedoen in de samenleving.’