Jachtseizoen is een groot succes

01 mei 2024

In de stralende zon renden dinsdagmiddag 200 jongeren voor hun leven om uit handen van de politie en boa’s te blijven. Of eigenlijk renden ze voor hun twee levens, vertelt jongerenwerker Marcel. Hij organiseerde samen met jeugd boa Nick, de politie, de gemeente Lelystad en speeltuin Schateiland het spel Jachtseizoen in de Lelystadse Waterwijk.

Hele buurt leeft mee

De hele buurt leefde mee met de jongeren die in witte pakken drie stempelposten moesten bereiken. Boa’s en (wijk)politie op fietsen probeerden ze te vinden en als ze dat twee keer lukte, was het ‘game over’. Voor de 21 jongeren die het lukte om uit handen van de jagers te blijven, waren er leuke prijzen. Voor iedere jongere stond na afloop een goodiebag klaar. De hele dag door was er van alles te doen op Schateiland: een pannakooi, stormbaan, een show met een beveiligingshond en ze konden het spel FIFA op de Playstation 5 spelen.

Verbinding tussen jongeren en handhavers

Tussen de achtervolgingen door, trapten de handhavers een balletje met de jongeren. ‘Juist die leuke makkelijke verbinding die door zo’n evenement tussen jongeren en handhavers ontstaat, is goed voor de veiligheid in de stad’, vertelt burgemeester Mieke Baltus die ook het startschot gaf. ‘Het maakt het makkelijker om in de toekomst eerder en beter contact met elkaar te hebben.’

‘En om dit allemaal mogelijk te maken, hebben heel veel partijen samengewerkt’, vult directeur-bestuurder Marieke Voogt van Welzijn Lelystad aan. ‘De hulp voor jeugd en jongeren heeft in feite twee kanten. Een ondersteunende kant voor hen die het alleen niet redden en een handhavende kant. In dit spel komt alles samen.’


Vol energie samenwerken

Jongerenwerker Marcel en jeugd boa Nick waren gelijk enthousiast toen enkele jongeren dit idee opperden. De afgelopen maanden werkten ze achter de schermen aan de eerste editie van Jachtseizoen. ‘Vanaf de eerste minuut was dit een project waar ontzettend veel mensen vol energie aan meewerkten. De politie, jongerenwerk, jongeren zelf (promotiefilm, aftermovie en fotografie) de gemeente, handhaving, de vrijwilligers van Schateiland, EHBO’ers, leerling stewards van Porteum, buurtwerkers en kinderwerkers en veel sponsoren. En dat resulteerde in een prachtige dag waar de hele buurt voor uitliep’, besluiten de organisatoren tevreden.