Mediawijsheid

07 april 2021

De wereld van nu is multimediaal, dat wil zeggen dat we in het dagelijks leven bijna altijd en overal te maken hebben met media. Denk aan televisie, mobieltjes, computers, smartphones.

Voor kinderen en jeugd is dat de realiteit waarin ze opgroeien, het is 24 uur per dag aanwezig en helemaal verweven in hun leven en eigenlijk gaat het nooit uit. Via deze media komt er allerlei informatie op ze af en versturen ze tegelijkertijd allerlei informatie. Daarnaast bereiken ze via de media andere mensen, onderhouden sociale contacten en breiden dit uit.

Elk kind en jongere heeft recht op opvoeding en begeleiding, dus ook waar het gaat om media. Deze begeleiding kan aangeboden worden door volwassenen en dan natuurlijk de ouders/verzorgers voor op. De begeleiding kan ook aangeboden worden vanuit de professionele hoek, namelijk docenten, bibliothecarissen, hulpverleners en anderen. Door middel van begeleiding van kinderen en jongeren met betrekking tot media kunnen de vaardigheden en kennis vergroot worden waardoor ze  bewuster informatie tot zich nemen en versturen en het naar waarde kunnen inschatten. Ze leren om zich wijs in de wereld van de media te bewegen.

Welzijn Lelystad beschikt over 2 gecertificeerde mediacoaches en heeft daarmee het keurmerk mediawijsheid in handen.

Een (nationaal) mediacoach is iemand die de Nationale Opleiding Mediacoach heeft gevolgd en die binnen de eigen werkomgeving of in samenwerking met een collega (jeugd)instelling, begeleiding en inspiratie biedt bij media onderwijs of media opvoeding. een mediacoach draagt zorg voor continuïteit en ontwikkeling van dit media onderwijs- en opvoeding, al dan niet in samenwerking met partners buiten de eigen werkomgeving. Een mediacoach is deskundig, inspirerend, beoordeelt en veroordeelt niet en weet zich – als het ware – boven de materie te bewegen.

Mediacoach nodig?

Ben je benieuwd wat onze mediacoaches voor jou of voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op met Welzijn Lelystad.

Je kunt ook een mail sturen naar mediacoach@welzijnlelystad.nl.