Symposium jonge mantelzorgers

11 maart 2024

Kinderen die opgroeien met een familielid dat ziek, beperkt of verslaafd is of psychische problemen heeft, zijn jonge mantelzorgers. Hun omgeving is zich dit echter niet altijd bewust. Om hierin verandering te brengen, vindt op 16 april het symposium Zie je mij? plaats in de Ontmoetingskerk. Bedoeld voor leerkrachten, zorgprofessionals en zorgprofessionals.

Workshops voor professionals

Met het symposium Zie je mij? bieden wij samen met enkele ketenpartners een interessant programma. De volgende thema’s komen aan bod: het herkennen van de jonge mantelzorger en communiceren met jonge mantelzorgers en hun ouders.

Tijdens het symposium delen enkele jonge mantelzorgers hun ervaringen. Vervolgens staan er drie interactieve workshops op het programma.

  • Communicatie met jonge mantelzorgers, waarbij er wordt gewerkt met de methode ‘Een taal erbij’.
  • De verschillende rollen die jonge mantelzorgers aannemen.
  • Hoe je kunt communiceren met ouders, zonder dat ze zich tekort geschoten voelen.

Drie keer zorgen

‘Jonge mantelzorgers blijven vaak een beetje onder de radar’, leggen consulenten jonge mantelzorgers Liesbeth Krouwel en Wouter Biesmans uit. ‘Je ziet bijvoorbeeld dat jonge mantelzorgers opvallend of juist zeer aangepast gedrag vertonen. Het is dan vaak niet meteen duidelijk waar dit vandaan komt. En daardoor lopen ze zorg mis. Ze kunnen te maken krijgen met drie keer zorg: zorgen maken om, zorgen voor of zelf zorg tekort komen.’

Jonge mantelzorgers zien

‘Het is belangrijk dat jonge mantelzorgers worden gezien. Deze kinderen/jongeren hebben een grotere kans op psychische problemen op later leeftijd, blijkt uit onderzoek. Ze zien, daar draait het om. Daarom dit symposium voor leerkrachten, zorgprofessionals en zorgvrijwilligers. Zie jonge mantelzorgers, ga met ze in gesprek en verwijs ze door naar de jeugdpreventiewerker op school of naar ons.’

Aanmelden voor symposium

Het symposium is gratis toegankelijk voor professionals. Zij zijn welkom op 16 april van 15.30 – 17.30 uur in de Ontmoetingskerk. Na afloop is er een hapje en een drankje en voldoende tijd om bij te praten. Aanmelden is verplicht en kan via deze link. Neem gerust een collega mee!