Zomerkamp voor jonge mantelzorgers

18 juli 2023

Urenlang kletsen op het strand, suppen of met de kajak het Bovenwater op. ‘Gewoon’ leuke dingen doen, een hele week lang.  Voor jonge mantelzorgers organiseren wij ieder jaar samen met de Rotaryclub een zomerkamp, om hen een welverdiende en vooral zorgeloze adempauze te geven. De Beach & Fun Week is van 24 tot en met 28 juli.

Dit jaar is het bij Tom’s Beach & Surf, voorheen bij surfschool Paradiso. ‘Deze jonge mensen dragen vaak een zware verantwoordelijkheid, omdat ze thuis zorgen voor een zieke ouder of ander gezinslid. Maar tijdens deze activiteitenweek krijgen ze de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse zorgtaken en een onvergetelijke tijd te beleven met gelijkgestemden,’ vertelt onze collega Wouter Biesmans, die al heel wat zomerkampen organiseerde.

Ontspannen en plezier maken

Gedurende een hele week doen de tieners avontuurlijke watersportactiviteiten en worden ze goed verzorgd met stevige lunch. Het doel is simpel: hen de kans geven om te ontspannen, plezier te hebben en nieuwe vriendschappen te maken. De jongens en meisjes trotseren de wind op surfplanken, peddelen met kajaks langs de oevers en proberen hun evenwicht te bewaren op de sup. ‘Het plezier spat ervan af,’ zegt Wouter. Naast de watersportactiviteiten kunnen de jongeren zich ook wagen aan de vissport. Met hengels in de hand en aas op de haak verkennen ze de vijver van Tom’s Creek, hopend op een dikke forel. Maar het gaat niet alleen om het vissen zelf; het is het samenzijn, de gesprekken en het delen van ervaringen met leeftijdgenoten die begrijpen wat ze doormaken, wat deze momenten zo waardevol maakt.

Cirkel doorbreken

Susanne Maas (18) is fulltime mantelzorger voor haar moeder. ‘Bij mijn vrienden van Jonge Mantelzorgers voel ik me begrepen: iedereen maakt immers hetzelfde mee. De immense liefde voor degene waar je voor zorgt, maar ook de frustratie die zorgen met zich mee brengt.’ Susanne is inmiddels zomerkamp-veteraan, deed meerdere keren mee. ‘Een week lang lachen, watersporten en gewoon even ontspannen, dat doet goed! Mantelzorg kan eentonig zijn; iedere dag hetzelfde pakket aan taken en handelingen. Door aan het zomerkamp mee te doen doorbreek je die cirkel! Je kunt zowel ontladen als nieuwe energie opdoen.’

Zorgeloos

Stichting Welzijn Lelystad ondersteunt jonge mantelzorgers met emotionele en praktische hulp. Wouter: ‘In Nederland is 1 op de 4 kinderen tussen de vier en achttien jaar een jonge mantelzorger, dat is veel. Deze kinderen laten meestal geen buitensporig gedrag zien. Ze zijn juist extreem behulpzaam, betrokken en blijven uit de problemen. Dat maakt ze soms onzichtbaar voor hulpverlening. Tijdens onze activiteiten voor jonge mantelzorgers moedigen we ze aan om even ‘zorgeloos’ te zijn. Ze hoeven niet te helpen met de afwas.’ De week wordt betaald door de lokale Rotary.

Meld je aan

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom thuis vaak meehelpen of voor een familielid zorgen? Laten we kennismaken. Er is nog plek om je aan te melden: w.biesmans@welzijnlelystad.nl