Een taal leren met boeken en verhalen

06 juni 2024

Het was donderdag 6 juni feest in FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad. Ruim 60 kinderen uit groep 1 tot 4 hadden een paar uur vrij van school om samen met hun ouders en de docent van Talentenportaal naar de bibliotheek te gaan. Vrijwilligers van de VoorleesExpress van Welzijn Lelystad waren ook aanwezig. ‘Een taal leren kan niet zonder boeken en verhalen’, zegt Lize van der Veen van Talentenportaal.

Vertelling met voorleeskastje

‘Een taal leer je door samen te lezen, te praten en te spelen. Dat hebben we vanochtend gedaan. En daarvoor is de bibliotheek bij uitstek de beste plek.’ De ochtend begon met een sprekende vertelling van het boek Moppereend, waarbij de kinderen en hun ouders het verhaal goed konden volgen omdat de vertelling met een voorleeskastje werd gedaan. Wethouder Dennis Grimbergen (onderwijs) vertelde op interactieve wijze over het belang van (voor)lezen en welke gratis mogelijkheden de bibliotheek biedt.

Op ontdekking in de bieb

Daarna was het tijd om te ontdekken wat er in de bibliotheek nog meer kan dan boeken lenen. De kinderen knutselden samen met de juffen en vrijwilligers een mooie boekenlegger. De QR-code leidt naar een speciale webpagina met memory en filmpjes over de bibliotheek. Zo kan iedereen thuis nog even nagenieten van de leuke ochtend! Ouders maakten kennis met Huis voor Taal en het Kennisplein.

Prentenboeken in andere talen

Als laatste activiteit was er een speurtocht door de bibliotheek, waarbij ouders en kinderen ontdekten in welke kamers de boeken staan voor de verschillende leeftijden. Bij goed speuren vonden ze ook de kast met de prentenboeken in andere talen zoals We gaan op berenjacht (Engels en Arabisch), Riki (Oekraïens) en De leeuw in de muis (Pools). Hoe werkt het uitlenen bij de uitleenbalie en waar lever je de boeken weer in als je ze uithebt? Het kwam allemaal aan bod tijdens de speurtocht. Aan het einde van de ochtend vroegen meerdere ouders een bibliotheekpas voor hunzelf en hun kinderen aan.

Talentenportaal en VoorleesExpress

Deze ochtend was een samenwerking tussen Talentenportaal, de VoorleesExpress en FlevoMeer Bibliotheek. Talentenportaal begeleidt kinderen op de basisschool die thuis een andere taal spreken of nog niet zo lang in Nederland zijn. De leerkrachten van Talentenportaal deden dit voorheen bij de SchakelKlas voor kleuters van de bibliotheek. De bibliotheek voelt voor hen als een tweede thuis.

Verhogen woordenschat en taalvaardigheid

Het doel van de begeleiding op school is om de woordenschat en taalvaardigheid te vergroten, zodat een kind de taalachterstand zo snel mogelijk inhaalt. En daarmee net zoveel onderwijskansen heeft als andere kinderen. Vrijwilligers van de VoorleesExpress van Welzijn Lelystad geven taal, leesplezier en voorlezen een vaste plek in een gezin, zodat kinderen thuis worden gestimuleerd in de taalontwikkeling. Zo ontplooit hun taalvaardigheid optimaal.