Nieuwkomer Nour helpt anderen met inburgeren

02 april 2024

Alles achterlaten. Zelfs je vrouw en andere familie. De 33-jarige Nour weet als geen ander hoe dat is. Hij vluchtte in 2021 voor de oorlog in Syrië. Drie jaar later spreekt hij de Nederlandse taal en helpt hij andere nieuwkomers met inburgeren. Dat doet hij samen met Bojoura Hoekstra van vluchtelingenwerk Welzijn Lelystad. ‘Ik vind het leuk om anderen te helpen. Daar leer ik van en het helpt mij om te participeren in de maatschappij’, vertelt Nour.

Participatieverklaring

Nour heeft inmiddels Het Participatieverklaringstraject PVT – een verplicht onderdeel van de inburgeringswet – afgerond. ‘Ik kreeg een goed beeld van hoe het in Nederland gaat en wat Nederlanders belangrijk vinden’, blikt hij terug. De participatieverklaring zoomt in op de vier kernwaarden: participatie, vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Praktijksituaties

In vijf bijeenkomsten leren nieuwkomers hoe het in Nederland werkt. Hoe gaat een afspraak bij de gemeente in zijn werk, of een afspraak bij de tandarts of huisarts en het uitzoeken van een school  voor je kinderen? Op een interactieve manier brengen medewerker vluchtelingenwerk Bojoura Hoekstra van Welzijn Lelystad en haar collega’s praktijksituaties onder de aandacht. ‘Nour is een succesverhaal en ik ben echt blij dat hij mij nu helpt. Niet om te tolken; zijn ervaring komt echt van pas voor nieuwe deelnemers.’

Taal online oefenen

Nour heeft goede herinneringen aan zijn eigen traject, dat hij in 2022 afrondde. ‘Het is geen school. De sfeer is heel fijn. Je kunt alle vragen stellen die je hebt.’ Door veel Nederlandse televisie te kijken, YouTube-video’s en met Duolingo oefenen, zit Nour binnen drie jaar op taalniveau B1. En hij is nog lang niet uitgeleerd: hij gaat door met B2.

Werkervaringsplaats

Via een coach van Werkbedrijf Lelystad kwam hij via een werkervaringsplaats als vrijwilliger bij PVT (Participatieverklaringstraject) terecht. Zijn coach helpt hem om uiteindelijk een betaalde baan te vinden. Zijn droombaan? ‘Ik wil graag werken in het sociaal domein: bij een welzijnsorganisatie of het AZC, bijvoorbeeld. Andere mensen helpen.’ Bojoura: ‘Dat gun ik Nour echt.’