Systeemgericht coachen Jeugdpreventiewerk

29 maart 2021

Begin 2021 is het JPW geschoold in het maken van gezinsopstelling (systeemgericht coachen). Het maken van een opstelling binnen onze coachingsgesprekken is een instrument dat snel inzicht geeft in onderlinge verhoudingen en mogelijke oplossingen.  

Een tafel, wat poppetjes en een gesprek zijn nodig bij deze vorm van begeleiding. De JPW’er maakt samen met de leerling een opstelling met poppetjes. Dit kunnen houten poppetjes zijn, poppetjes van Playmobil of Duplo want eigenlijk gaat het om de kracht der verbeelding. 

Bij een opstelling gaat het erom personen of elementen uit een hulpvraag van de leerling een plek in de ruimte te geven en ze te laten symboliseren door de poppetjes en de symbolen.  
Het bijzondere van het neerzetten van een opstelling is dat een leerling een vraag inbrengt die allerlei dynamieken oproept. De leerling kan zich identificeren met de figuren die op tafel staan en ervaren wat zijn of haar positie ten opzichte van de andere gezinsleden is.  
Deze wijze van coachen maakt allerlei emoties zichtbaar, letterlijk! Gesprekken over wat er gebeurd is, hoe de onderlinge verhoudingen zijn verloopt via de poppetjes op tafel en blijkt zeer effectief in onze begeleiding.  

Meer weten? Klik even op deze link en neem contact met ons op.